Kan man dø av alkohol?
Hva er navne på de ulike narkotiske stoffene?
Hvor mange snuser i Norge?

Mann, 26 år fra Rogaland


RUStelefonen svarer:

Kan man dø av alkohol?
Ja. Man kan dø som følge av et høyt og langvarig forbruk av alkohol, som noen ganger belaster kroppen i såpass stor grad at man til slutt dør av det. Noen dør også av livsstilssykdommer hvor alkohol utgjør en større eller mindre del av bildet.

I tillegg kan man dø av akutt alkoholforgiftning (dvs. en svært høy promille der og da) – men dette kan som regel unngås dersom man får medisinsk hjelp i tide. Store inntak av alkohol i kombinasjon med enkelte typer stoffer kan også være dødelig.

Hva er navnet på de ulike narkotiske stoffene?
Det finnes mange, mange stoffer som er klassifisert som narkotika. Du finner mange av disse på Narkotikalisten. Merk at andre land kan ha andre stoffer oppført på sine lister. Du kan lese om mange av disse stoffene på våre faktasider om rusmidler.

Hvor mange snuser i Norge?
Tobakk faller dessverre utenfor vårt kompetanseområde. Men du kan lese om dette i FHIs rapport om tobakksbruk i Norge.