Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Øl – Hvordan slutte å drikke?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hvordan slutte å drikke ? Drikker daglig 12 øl . Spør for en som vil være anonym

Kvinne, 27 år fra Vestfold


RUStelefonen svarer:

Der finnes det mange mulige svar. Ulike personer har ulike behov og forutsetninger for å lykkes, og hva som fungerer for én fungerer kanskje ikke for en annen, og vice versa.

Men generelt vil det ofte være snakk om en kombinasjon av disiplin/motivasjon, miljøforandring, og å få det rette hjelpetilbudet. Vi kan si litt om hver av disse.

Når det gjelder disiplin og motivasjon, er dette en nødvendig forutsetning for å lykkes. Å endre på en rusvane er krevende, men om man legger en oppriktig innsats i det, er det fullt mulig å gjennomføre en endring. Da handler det om å legge vekt på alle fordeler man ser ved å endre seg, og alle ulemper man ser ved å la være. Det er viktig å minne seg selv på disse fordelene og ulempene særlig om man befinner seg i et svakt øyeblikk, hvor fristelsen og tilgjengeligheten er stor. Det er også lurt å jobbe ut ifra en konkret målsetting, og gjerne sette seg noen mindre delmål om gangen.

Dette leder oss over på det andre punktet – miljøforandring. Dette kan bety så mangt. Noen personer må bryte tvert med sine omgivelser, dersom det er visse situasjoner, personer, steder og lignende som øker risikoen for at man drikker. I andre tilfeller kan det heller handle om å finne noe som fyller tiden og hverdagen med noe som oppleves som positivt – f.eks. jobb, studier, aktiviteter, hobbyer, venner og lignende. Dersom vedkommende sitter hjemme hele dagen og drikker, bør han eller hun simpelthen finne noe annet å fylle den tiden med. Banalt, ja, men likevel sant.

Når det gjelder hjelpetilbud, finnes det mange muligheter. I mange tilfeller innebærer det en time hos fastlegen, som kan henvise til et egnet tilbud. Det kan f.eks. være poliklinisk utredning (regelmessig samtaleterapi), akutt avrusning, eller innleggelse på en klinikk over lengre tid. I tillegg finnes det også mange private klinikker som tilbyr de samme tjenestene – der trenger man ingen henvisning, men man betaler selv for behandlingen. Utover dette finnes det også en rekke ideelle organisasjoner og selvhjelpstilbud som handler om rusproblemer – på Selvhjelp Norge sine hjemmesider finner du mange av disse. Før man oppsøker et hjelpetilbud, kan det være greit å reflektere over hva man egentlig ønsker hjelp for. Gjelder det kun rus, eller er det også snakk om bakenforliggende psykiske utfordringer som må bearbeides, f.eks. med en psykolog? Eller andre ting?

Du kan også tipse vedkommende om vår guide Hjelp til å slutte med alkohol. Vi kan også ta en samtale via chat eller telefon i åpningstidene – det er anonymt.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.