Lyst til å prøve Peyote

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Har hatt hele livet lyst til og prøve peyote er det farlig? Håper på svar ????

Mann, 50 år fra Oslo


RUStelefonen svarer:

Det kommer veldig an på hva du legger i ‘farlig’. Å prøve peyote/meskalin gir ikke overdose, det ødelegger ikke hjernen din, du dør ikke av det. Det er ikke farlig på den måten. Stoffer som peyote/meskalin kalles psykedelika (fra gresk psykhedelos ‘sjelsutvidende’). Det sjelsutvidende virkningen er det som kan gjøre opplevelsen enten fabelaktig/innsiktsfull eller skremmende/traumatisk.

Hva som avgjør hvordan opplevelsen blir, omtales ofte som «set og setting«. Set beskriver din sinnstilstand (mind-set). Det gjelder både din generelle sinnstilstand (om du har angst, psykiske lidelser osv) og din spesielle sinnstilstand der og da (hva slags forventninger har du? er du glad eller deppa, sliten eller full av liv, tilfreds med livet eller ikke osv.). Din sinnstilstand har svært stor betydning for hvordan opplevelsen blir.

I tillegg avgjør settingen også mye. Setting er de ytre omgivelser. Satt på spissen: Er du i en vakker bjørkeskog med masse blomster og bare snille, gode venner rundt deg? Eller er du alene i et skummelt, skittent strøk i en storby med masse ukjente personer som lusker rundt i mørket?

Problemet med psykedeliske stoffer er hvis din sinnstilstand og settingen rundt deg ikke er optimal, kan det påvirke opplevelsen i en svært negativ retning. Hvis du da ikke har noen som kan hjelpe deg ut av en negativ reaksjon (noen med erfaring) eller du er på et sted du ikke trives, kan det fort bli svært traumatisk. En slik traumatisk opplevelse kan vare lenge og den kan vedvare lenge etter at stoffet er ute av kroppen.

Dersom forholdene (set og setting) ligger til rette for det, kan du derimot få en veldig givende opplevelse. Det kan være fullstendig ufarlig og svært terapeutisk å oppleve en slik trip som peyote/meskalin gir. Det kan gi innsikter og opplevelser som en aldri ellers ville fått. Det kan gi varig bedring av psyken og større selvforståelse, bedre livskvalitet osv. Dette er grunnen til at en del psykedeliske stoffer (både før og nå) har blitt forsket på med hensyn til behandling av depresjoner, dødsangst, stoffmisbruk osv.

Men det er verdt å merke seg at i en terapeutisk setting vil «pasienten» få utdelt en nøyaktig mengde stoff og være under oppsyn av erfarne veiledere/helsepersonell som har veiledet masse slike opplevelser tidligere. Det er veldig trygt i en slik setting. Utenfor en terapeutisk setting er det viktig å ta forholdsregler før du ev. skal bruke dette.

  • Vet jeg hvor mye jeg skal ta?
  • Hva forventer jeg skal skje? Hva gjør jeg om jeg blir redd/får panikk?
  • Hvem skal jeg være sammen med? Ha med noen som ikke er påvirket og som kan bistå dersom det skjer noe.
  • Hvor skal jeg oppholde meg? Hjemme? I naturen?

Vi vil ikke oppfordre deg til å ta peyote/meskalin. Men dersom du skal ta det, er det viktig å forberede en bra setting og sørge for å ikke være i en sårbar sinnstilstand.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.