Hvordan håndterer man er situasjon der vedkommende er i psykose og får scenarier i hodet sitt om ting som ikke skjer og hisser seg opp av det. Prøver å roe han ned, si at det ikke er noe å bry seg om og at de tingene han ser rundt seg er hallusinasjoner. Hvordan burde jeg håndtere slike situasjoner? – foreløpig ikke innleggelse, så helst ikke det til svar.

Kvinne, 19 år fra Telemark


RUStelefonen svarer:

Når noen viser symptomer på psykose, er det viktig at dette håndteres av personer med faglig kompetanse, som vet hva de gjør. Vår anbefaling er at du melder fra til Legevakten 116 117 – dette er vanlig prosedyre når det gjelder psykose. Da vil de kunne vurdere hva som er det beste skrittet å ta videre – om det er nødvendig med innleggelse eller ikke, samt hvordan de anbefaler deg å forholde deg til vedkommende når han er psykotisk.