Hvorfor finnes narkotika selv om det er ulovlig?

Kvinne, 14 år fra Akershus


RUStelefonen svarer:

Nesten alle kulturer opp gjennom historien har brukt forskjellige stoffer som vi i dag kaller narkotika. I begynnelsen var det snakk om stoffer som vokste naturlig i naturen og som inneholdt rusgivende stoffer. F.eks. ulike planter og sopper. Disse ble ikke brukt av narkomane/rusavhengige. Nei, de ble brukt til spesielle anledninger, festivaler, religiøse høytider, overgangsritualer osv. Det var strenge regler for når slike planter/rusmidler skulle inntas. De var lov å bruke, men bare til helt spesielle anledninger (ikke når som helst av hvem som helst).

I nyere tid (omtrent de siste 80-90 årene) har dette endret seg. Etter ca 1930 oppdaget styresmaktene i ulike land at folk misbrukte stoffer (f.eks. opium, hasj osv) – og de bestemte seg for å lage lover mot det. Så ble det til at alle slike ulovlige stoffer ble kalt «narkotika» og de ble straffbare å bruke, selge, kjøpe osv.

Men hvorfor finnes de fortsatt? Det er mest fordi det fortsatt er en del folk som vil ha dem. Så lenge det er etterspørsel etter slike stoffer, vil de nok finnes og fremstilles (ulovlig).

I tillegg er det også sånn: Det finnes mange legemidler som er lovlige når du får dem på resept av lege. Men hvis de selges på gaten eller via nettet osv, er det regnet som narkotika. Eksempler på sånne stoffer er: morfin, beroligende stoffer (Valium o.l.), sovemedisiner, ADHD-medisiner og flere andre.