Hei. Tok en tablett 5 mg stesolid som jeg fikk av en venn ifht til flyskrekk. Jeg får sobril av legen men var fri på dette tidspunktet. Nå er jeg nervøs ifht bilkjøring, og eventuelt påvisning av medikament som jeg ikke får på resept. Jeg lurer på hvordan det forholder seg dersom jeg blir stoppet og bedt om en spyttprøve, og ikke minst dersom et uhell med personskade skulle skje, da vil jeg kunne bli dømt for illegalt bruk av medikamenter som jeg ikke har resept på? Når kan jeg med sikkerhet kjøre bil uten å risikere å ha spor i kroppen og miste lappen?

Kvinne, 35 år fra Nordland


RUStelefonen svarer:

Ja, dersom du har legemidler du ikke har resept på i blod/spytt/urin kan du bli straffet etter Legemiddelloven. Kjører du i påvirket tilstand er det brudd på Vegtrafikkloven § 31.

Stesolid kan normalt påvises 1-3 dager i blodet, og et par uker i urinen etter et enkeltinnatak.