Hei jeg lurer på om dere kan svare meg på om jeg er nære alkoholisme når Peth prøven min viste 2.1
Kvinne, 23 år fra Møre og Romsdal
RUStelefonen svarer:
PEth har et langt påvisningsvindu og kan si noe om størrelsen på alkoholinntaket de siste ukene før prøvetaking. Ved normalt bruk av alkohol vil prøveresultatet ha en verdi på mellom 0,03 og 0,3. PEth prøve som viser verdi over 0,3 betraktes som overforbruk. Det er flere forhold som må vurderes for å kunne fastslå om du er «nær alkoholisme» eller er begynnende alkoholavhengig. Det er bare du som vet hvor mye, hvorfor og hvor ofte du drikker.
I diagnoseverktøyet DSM IV settes diagnosen ”avhengighet” hvis tre eller flere av følgende kriterier har inntruffet samtidig i løpet av det foregående året:
Brukeren har
- sterk lyst eller følelse av tvang til å innta substansen
- problemer med å kontrollere substansinntaket med hensyn til innledning, avslutning og mengde
- fysiologisk abstinenstilstand når substansbruken har opphørt eller er redusert, som viser seg ved det karakteristiske abstinenssyndromet for stoffet, eller bruk av samme (eller et nært beslektet) stoff for å lindre eller unngå abstinenssymptomer
- utviklet toleranse, slik at økte substansdoser er nødvendig for å oppnå den samme effekten som lavere doser tidligere ga (for eksempel alkohol- eller opioidavhengige personer som daglig kan innta doser som er store nok til å slå ut eller ta livet av brukere uten toleranseutvikling)
- føler økende likegyldighet overfor andre gleder eller interesser, som følge av bruk av ett eller flere psykoaktive stoffer, og mer og mer tid brukes på å skaffe eller innta stoffer eller komme seg etter bruken
- opprettholder substansbruken til tross for åpenbare tegn på skadelige konsekvenser, som leverskade etter betydelig alkoholkonsum, depressive perioder rett etter perioder med høyt inntak av psykoaktive stoffer, eller substansrelatert reduksjon av kognitivt funksjonsnivå, og man kan fastslå at brukeren var, eller kunne forventes å være, klar over skadens natur og omfang.
Hvis du etter å ha lest dette tenker at du har ett alkoholproblem, eller er på vei til å få det, bør du absolutt gjøre noe med det. Enten redusere inntaket av alkohol eller slutte helt. Synes du det vanskelig å få til på egenhånd kan du ta kontakt med fastlegen din, som kan henvise deg videre til rusbehandling.
Du er velkommen til å ringe oss for en utdypende samtale på tlf. 915 08 588 mellom kl. 11 og 18 alle dager.