Hei!
Fra april til juni tok jeg PEth-tester en gang i mnd for å vise til totalavhold av alkohol. Fikk deretter ny legetime i oktober, altså 4 mnd uten blodprøver. Har inntatt alkohol periodevis i juli og august, siste inntak var i går, drakk da 5 halvlitere. Nå må jeg være avholds frem til legetimen som jeg har om nøyaktig 4 uker. Har tenkt å utsette timen med 1 uke, slik at det totalt blir 5 uker uten alkohol. Kommer gårsdagens inntak til å vise på blodprøven da?

Kvinne, 32 år fra Hordaland


RUStelefonen svarer:

Det er tvilsomt om dette kommer til å vises på prøven. Halveringstid ved Peth-prøver er 3-5 dager. Alkoholinntak er påvist i opp til 4 uker i studier. Dette er høyt og langvarig inntak. Påvisningen avhenger også av rapporteringsgrense/terskelverdi. Hvis disse er lave, kan en muligens se lengre påvisningstid. Igjen, dette er ved høye og langvarige inntak.

Beregninger av påvisningstider er alltid omtrentlige og veiledende.

Se mer informasjon her.