Hvordan slutte med amfetamin, ghb og opiater?
Og hvordan er abstinensene?

Kvinne, 34 år fra Hordaland


RUStelefonen svarer:

Det er mange mulige måter å gå fram på, litt avhengig av hvor høyt forbruk det er snakk om, hva slags bruksmønster det gjelder, samt din livssituasjon generelt. Men i de aller fleste tilfeller vil gradvis nedtrapping være en god idé, da dette er noe som reduserer abstinenser, samt reduserer risikoen for tilbakefall. Når du trapper ned er det viktig at du bruker god tid, og at du tar realistiske (små) trinn om gangen. Det vil også være en fordel om du kan unngå å være sammen med andre personer som ruser seg, slik at du ikke selv blir like fristet til å gjøre det samme. Vi vil også anbefale at du snakker med helsepersonell som kan hjelpe deg i denne prosessen – f.eks. kan du snakke med fastlegen din, som kan henvise deg til et egnet tilbud. Venner/familie kan også være gode støttespillere, selv om de selvsagt ikke kan gjøre selve jobben for deg. Mange har også god nytte av å bruke selvhjelpsgrupper som feks. Anonyme Narkomane.

Utover disse tingene, handler dette i stor grad om din egen disiplin, gjennomføringsevne og motivasjon. Du finner tips og råd for de ulike stoffene i våre guider Hjelp til å slutte. Der vil du også finne tips om ulike hjelpetilbud. Du er selvsagt også velkommen til å kontakte oss på telefon eller chat dersom du ønsker å diskutere dette nærmere.