Hva er narkotika, og hvordan virkninger har dette på kroppen.

Kvinne, 14 år fra Buskerud


RUStelefonen svarer:

Du spør hvordan narkotika virker på kroppen. Men «narkotika» er veldig mange forskjellige ting. Det som kalles narkotika er en hel haug med veldig forskjellige stoffer. Det (eneste) som er felles for dem, er at de står på en liste som kalles «narkotikalisten». På den listen står over 500 stoffer. Noen av dem er stoffer du kanskje har hørt om, feks. hasj og kokain. Andre er legemidler (som bare er lov å bruke med resept).

Narkotiske stoffer virker enten dempende på nervesystemet (feks heroin eller cannabis), stimulerende (feks amfetamin) eller begge deler (feks alkohol). Andre rusmidler igjen er hallusinogene (feks LSD eller fleinsopp). Hvis du skriver på en skoleoppgave kan du jo utforske våre veiledningssider til skoleoppgaver.

Vi vil råde deg til å gjøre det litt enklere for deg selv. Velg to stoffer og sammenligne dem: hva er forskjellen, hvilke virkninger gir hvert av dem, er det noen likheter?

Lykke til!