Ble dømt i begynnelsen av desember 2016 for å ha bestilt (på nettet) de tablettene jeg bruker til vanlig. Ca 40 tabletter 0,5 oxacepam. Jeg så aldri noe til tablettene, stoppet ved grensen. Men fikk besøk av politi med ransakelsesordre. Det var forferdelig. Jeg har alltid vært en flink pike som har gjort det som var forventet av meg. Bruker medisinen fordi den hjelper på angsten. Jeg måtte møte i tingretten, helt surrealistisk. Jeg fikk 6.000 kr i bot, noe om betinget fengsel (jeg skjønner ikke det helt) , og 2-års prøvetid. Jeg lurer på om jeg kan dra til USA neste sommer, eller er jeg for evig «fordømt»?

Kvinne, 49 år fra Oppland


RUStelefonen svarer:

De generelle reglene for nordmenn er slik at vi ikke trenger visum for å være turister i USA (vi er med i Visa Waiver programmet). Unntaket er dersom en er straffedømt. Er du det, må du  søke visum, men hvorvidt du blir nektet innreise er jo et åpent spørsmål.

Du burde ta kontakt med ambassaden og spørre dem hvordan du skal gå frem.