Hei, er det amfetamin i Ritalin?

Mann, 16 år fra Hedmark


RUStelefonen svarer:

Ritalin inneholder virkestoffet, metylfenidat. Dette stoffet har en virkning som minner om amfetamin men ikke like potent. Ritalin er medisin som brukes av folk som har diagnosen ADHD.Om man er genetisk disponert for hjertefeil kan metylfenidat være farlig å bruke. Man tar vanligvis elektrokardiogram (EKG) av mennesker som skal starte på disse medisinene. Dette for å undersøke hjertet og forebygge eventuelle skader som følge av medisinene. Dette får du naturligvis ikke gjort om du tar medisinene illegalt.

Ritalin kan gi en rekke kortidsvirkninger. Psykiske plager, angst, depresjon, psykose, mani, vrangforestillinger, irritabilitet, mangel på spontanitet og tilbaketrukkethet er eksempler på dette.

De aller færreste får alvorlige bivirkninger, men det kan altså skje. Det er derimot ikke uvanlig å få noe forhøyet angstfølelse, høy puls, tørr munn og en apatifølelse. Magesmerter og søvnproblemer kan også oppstå.

For de fleste er det ikke veldig farlig å prøve Ritalin en eller noen ganger, men hvis du tar store doser av stoffet eller blander med alkohol (eller andre stoffer), kan det være farlig. Ritalin virker ikke like lenge og like sterkt som amfetamin, men hyppig bruk kan føre til avhengighet. Les mer om det her,  Du kan lese mer om amfetamin på våre sider «Fakta om ulike rusmidler

Bruker du Ritalin ofte over tid kan det føre til en sterk uvane, i noen tilfeller utvikle seg til avhengighet.