Hei jeg skal skrive en skoleoppgave om hva metadon er . hva er det?

– jente 13

<3

Kvinne, 13 år fra Oslo


RUStelefonen svarer:

Hva er metadon?

Metadon er et opioid. Hva betyr det? Når et ord slutter på -oid, betyr det at det «kunstig/etterlikning». F.eks ‘opioid’ betyr «et kunstig opiat». Men hva er et opiat? Det er et stoff som kommer fra opiumsvalmuen. Det er en plante. Denne planten har safter inni seg som kan utvinnes. Av de saftene kan man lage legemidler og narkotika. Eksempel er Paralgin forte, som du kanskje har hørt om. Denne pillen inneholder stoffet kodein, som kommer fra opiumsvalmuen. Et annet eksempel er morfin, det er også et legemiddel som kommer fra opiumsvalmuen. Disse stoffene er sterkt smertedempende og gir rus hvis man tar litt for mye. Man kan fort bli avhengig av slike medisiner. Og man kan lage narkotika av dem. Feks. er heroin laget av morfin.

Så over metadon, som altså er et «kunstig» opiat, dvs. et opioid. Det betyr at metadon er ikke laget av opiumsvalmuen, men i et laboratorium. Da kalles det syntetisk. Metadon virker ganske likt som morfin, men har lang virketid. Det betyr at man trenger bare ta det en gang i døgnet. Metadon er ofte blandet ut med saft, slik at den kan drikkes.

Hva brukes det til?

Metadon brukes for å hjelpe folk som er misbrukere/avhengige av heroin. Folk som har brukt heroin og blitt avhengige av det, blir forferdelig syke når de ikke får det. Det kalles abstinenser. For å ungå abstinenser må de ha heroin flere ganger om dagen. Det koster mase penger. Da blir det til kriminalitet og en fryktelig livsstil. I tillegg bruker de fleste sprøyter, og det er svært skadelig for helsen. For å hjelpe de menneskene som sliter med dette, sier staten at «dere kan få metadon i stedet for heroin». Da slipper de abstinenser, de slipper kriminalitet, de slipper sprøyter. De kan drikke metadon en gang om dagen og leve et normalt liv, med jobb og kjæreste og hobbyer – akkurat som andre folk.

Vi håper dette ga deg litt mer informasjon om metadon. Hvis det er noe du ikke forstår, kan du diskutere det med en lærer, en av dine foresatte/foreldre eller ta kontakt med oss igjen.

Lykke til med oppgaven.