Hei 🙂 Jeg kan lite om rus, og virkning når man blander rus. En venn av meg har tatt 2 2mg rivotril, for å roe ned angsten. Men han har også sterk depresjon, og sier han vil ta seg en «ferie». Han har tenkt å ta en extacy senere i kveld, og når peaken er over skal han ta en kapsel med 2cb. Han sier han har tatt det før, utenom rivotril. Og at det gikk greit. Men hvordan vil virkningen av disse tre tingene være sammen?

Kvinne, 20 år fra Rogaland


RUStelefonen svarer:

Det er lite kunnskap om spesifikke effekter og risikoer ved denne kombinasjonen, men alle tre stoffene kan i seg selv være skadelige. Ved blandingsbruk utsetter du deg alltid for uforutsigbare virkninger. På generelt grunnlag vil vi fraråde en kombinasjon av dempende og stimulerende midler, da dette kan gi uforutsigbare resultater. Benzodiazeoiner brukes i blant for å dempe ettervirkninger av stimulerende og/eller hallusinogene stoffer. I slike tilfeller er det tilrådelig å ta benzo-preparatet etter at den andre rusen er (mer eller mindre) over.

Vi vil også påpeke at 2C-B er veldig potent, og man kan oppleve bivirkninger som kvalme, skjelvinger, muskelkramper, psykotiske tilstander, angst, uro, skremmende hallusinasjoner, høy puls og blodtrykk.  Fordi ecstasy også virker hallusinogent og sentralstimulerende, slik som 2 C-B, kan det øke sjansen for slike bivirkninger.

Du skriver at han har prøvd 2C-B i kombinasjon med ecstasy tidligere og at det har gått fint. I den forbindelse kan det være greit å nevne at effekten av ecstasy og 2C-B avhenger av alt fra sinnstemning, omgivelser, forventninger og hva som er i tabletten eller pulveret. Virkningen av det samme stoffet kan variere fra person til person, og fra én rusepisode til en annen. Han har altså ingen garanti for at dette vil gå bra, selv om det har gjort det tidligere.

Du kan lese mer om virkningene til Rivotril, 2C-B og ecstasy på våre sider om rusmidler.