Hei. Strevd m ulike Ps plager siden tenårene. Til tross for dette har jeg vært i jobb og har en høyskole/inivetditetsutdannelse. De siste 18 (!) årene har jeg brukt Sobril hver dag. Det startet med lave doser og inntil for 4 år siden var dosen PR døgn 40-50 MG . Jeg ble imidlertid alvorlig Ps som følge av alvorlige livshendelser i ungdom og tidlig voksen alder. De siste årene har jeg gått i terapi og gjør det fortsatt. Døgndosen har vært oppe i 125 MG . Den siste måneden har jeg holdt meg ( stort sett) på 100 MG som jeg har forstått er Max PR døgn. Ved siste konsultasjon hos fastlege brakte jeg temaet på bane og sa jeg ønsket meg ned til 3 x 25 MG PR dag. Legen var selvfølgelig ikke uenig i det, men sa at det viktigste i første omgang er at du holder deg på 4 PR døgn. Så til det som virkelig gjør situasjonen vanskelig; min fastlege gikk » plutselig» ut i studiepermisjon uten at pasientene ble informert. Det har kommet en vikar. Avtalen jeg har hatt er å sende SMS om ny resept når jeg har nok til et par dager igjen. Jeg gjør det. Ingen respons. Ringer legekontoret som kjenner meg . Får beskjed om at vikaren skriver ut minste forpakning . Og jeg blir satt opp til konsultasjon. Da jeg henter Sobril på apotek ser jeg at vikaren ikke har forholdt seg til den dosen jeg har stått på de siste årene men skrevet 1 PR døgn i motsetning til 4. Får fullstendig panikk og ringer. Forværelset v legekontoret svarer at jeg må fortsette å ta det som min min » tidligere » fastlege har bestemt. Jeg kjenner på en intens uro/ angst for å muligens ha møtt på en lege som » rir» sine prinsipper, vet lite om abstinenser og ikke har lest journal osv. Sobril må trappes ned over lang tid har jeg lest meg opp på. Jeg hadde dessuten en svært ubehagelig opplevelse for kort tid siden. Jeg oppdaget for sent en fredag at jeg jeg hadde alt for få igjen til over helgen. Bestemte at 2 x 25 lørdag/søndag. Det ble et mareritt . Jeg kunne ikke stå oppreist, angst, hallusinasjoner og en følelse av og ikke kunne bevege kroppsdeler. Forvirring. Jeg bor alene . Ringte legevakt . Ingen hjelp å få. Til slutt måtte jeg tilkalle hjelp fra nære. Spørsmål ; hva gjør jeg om denne vikaren ikke forstår problematikken ? Så langt jeg har erfart og forstått har jeg all grunn til bekymring om dette ikke blir tatt på alvor.

Kvinne, 55 år fra Østfold


RUStelefonen svarer:

Vi forstår at dette er en vanskelig situasjon for deg. Vi vil anbefale deg å be vikaren snakke med fastlegen din og avklare hvilken medisinering du står på. Det kan jo hende vikaren bare har gjort en feil ved utfylling av resepten. Dersom vikaren mener du skal ha 1 per døgn, vil vi nesten råde deg til å be om en vurdering av dette gjennom Pasientombudet.