Hei 🙂 Jeg tenkte å nyte det fine lørdagsværet med noen glass vin. Men jeg sliter med menstrasjonskramper. Går det fint å ta en vimovo (naproksen) eller en paracet/ibux? Eller bør jeg prøve å lindre smertene med en varmepose istedet? MvH J20

Kvinne, 20 år fra Rogaland


RUStelefonen svarer:

Naproxen er en medisin som kan gjøre slimhinnen i magesekken sårbar for irritasjon og i uheldige tilfeller forverre magesårsproblemer. Da alkohol også kan gi en slik effekt kan alkohol og slike medisiner sammen være en dårlig kombinasjon. Imidlertid er dette et spørsmål om doser, og hvis du bruker normale doser av Naproxen (de doser legen har gitt deg), og drikker kun moderat/forsiktig med alkohol vil det etter all sannsynlighet gå helt utmerket. (Kilde : Lommelegen)

Det kan være risikabelt å kombinere alkohol og Paracet/Ibux. Dette fordi både etanol (alkohol), paracetamol og ibuprofen (virkestoffene i henholdsvis Paracet og Ibux) nedbrytes i leveren. Dette kan føre til en for høy konsentrasjon av medikamentet i blodet, noe som øker risikoen for bivirkninger. Dessuten kan samtidig bruk av Ibux og alkohol øke faren for maveblødninger. Generelt anbefales det ikke å kombinere alkohol og medikamenter.