Gå fra piller til sprøyte

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei. Hvorfor er det et slikt tabu for rusmisbrukere og gå over til nåler? Hvorfor er det noe de benekter i det lengste? Er det en terskel eller hva er årsaken?

Kvinne, 24 år fra Oslo


RUStelefonen svarer:

Dette varierer nok veldig fra bruker til bruker. For noen er det tabu, for andre er det en naturlig forlengelse av avhengigheten. Et annet viktig poeng er også at hvorvidt noen omtaler sin spørytebruk som tabu, er veldig betinget av hvem de snakker med. Overfor noen kan det omtales som tabu, mens overfor andre i samme situasjon kan det nesten forherliges.

Når det er sagt, sprøytebruk er en terskel, ja. Og det er nok de fleste klar over når de tråkker over den terkselen. Ofte er jo spørytemisbrukere ansett for å være temmelig langt nede i det sosiale hierarki, og bruk av sprøyter er ofte sett på som et tegn på at personen har mistet all kontroll og gitt seg helt hen til nåla.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.