Hei! Jeg er ei jente på snart tyve som har en stor drøm om å jobbe i ambulanseyrket og skal søke meg inn i paramedicstudie neste vår. Til søknaden trenger jeg politiattest, men som syttenåring var jeg så dum at jeg kjøpte noe hasj av ei venninne. Det første jeg gjorde da jeg kom hjem var å kaste det i do og hvorfor jeg kjøpte det vet jeg faktisk ikke. Har ikke ord til å beskrive hvor mye jeg skammer meg over det.
Jeg ble tatt for det av politiet og fikk ei bot på 2000 kr som jeg betalte og det var det. Jeg var som sagt sytten år da dette skjedde og til jeg skal søke på skole er jeg litt over tyve. Spørsmålet mitt er om dette kommer til å ødelegge fremtidsdrømmen min som paramedic med tanke på rulleblad? Har ikke hatt noe annen kontakt med politiet med noe annet og har aldri prøvd noen form for narkotiske stoffer før, men dette er noe jeg har tenkt på mye i det siste og jeg blir svært bekymret for om drømmen min blir knust..

Kvinne, 19 år fra Møre og Romsdal


RUStelefonen svarer:

Det finnes ulike typer politiattest henholdsvis: original, uttømmende, avgrenset og utvidet. Om du kan bli paramedicstudiet kommer altså an på hva slags politiattest de krever. Du kan lese hvilke lovbrudd som inngår i de forskjellige politiattestene på ung.no sin side om politiattester. Som du ser i artikkelen er det ganske strenge krav til hvem som kan be om uttømmende politiattest, og ikke alle typer bøter vil ikke fremgå av en ordinær politiattest.