Hei, jeg kjenner en som var tidligere rusmisbruker. Han har ikke brukt rusmidler siste 2-3 år. Nå har han pådratt seg en yrkesskade. Jeg lurer på om det at han har vært rusavhengig tidligere gjør at han ikke kan får noe sterkere enn paralgin Forte. Eller har ikke det at han har vært rusavhengig noe å si for smertebehandlingen?

Mann, 32 år fra Hordaland


RUStelefonen svarer:

Det at vedkommende har hatt et problematisk forhold til rusmidler tidligere kan påvirke smertebehandlingen. Grunnen til dette er at flere medisiner er avhengighetsskapende over tid.

Du kan lese retningslinjene i Norsk legemiddelhåndbok T5.3.9.2 Legemiddelforskrivning til pasienter med mistenkt eller erkjent problematisk bruk av legemidler eller rusmiddelavhengighet. Denne omfatter også tidligere misbruk.

Vi vil understreke at alle har rett til god smertelindring, så hvis vedkommende fremdeles har smerter burde han kontakte lege å fortelle dette.