Hei! For 1 mnd siden var jeg hos fastlegen min og valgte å fortelle om mitt alkoholbruk, som lå på ca 5-6 cider hver dag, med unntak. Det ble tatt PEth-prøve, og resultatet fikk jeg i dag som var på 0.78, altså veldig høyt. Legen betrygget meg på at det ikke skjer noe med førerkortet da flere faktorer spiller inn ift alder, jobb osv. Likevel må jeg ta jevnlige PEth-prøver i 1/2 år for å vise til avholdenhet. Så spm mitt er da om jeg må være total avholds i 1/2 år, eller om verdiene må være såpass lave at det er snakk om et moderat inntak. Har noen bursdager ol i nærmeste fremtid, kan jeg drikke noe da? Og er det slik at hvis jeg f.eks tar meg 2-3 cidere 1 gang i mnd så viser jeg ikke til kravet om avholds, fordi PEth-verdien muligens kan øke da?

Ble litt rotete, men hovedspørsmålet er om jeg må være total avholds i 1/2 år frem i tid, eller om det er rom for en fest eller to i denne perioden.

Kvinne, 28 år fra Rogaland


RUStelefonen svarer:

PEth-prøver brukes for å dokumentere og kontrollere totalavhold fra alkohol, eller at prøvegiveren holder seg innenfor et moderat forbruk av alkohol. Det er legen som avgjør hva som er gjeldene i ditt tilfelle. Hvis du er usikker på om det er totalavhold eller moderat bruk som gjelder for deg, er det best å ta kontakt med legen din for å få svar på det.