hei, jeg lurer på hva straffen for de ulike rusmidlene er om man blir tatt med når man kjører? (trenger svar raskt)

Kvinne, 15 år fra Buskerud


RUStelefonen svarer:

Vi gjør oppmerksom på at dette ikke er en akuttjeneste; det kan ta opptil flere dager å få svar via spørsmål og svar-tjenesten. Ved behov for rask tilbakemelding fra våre veiledere, benytt gjerne chat eller telefon i åpningstidene.

Hvis vi forstår deg rett, så lurer du på hva straffen er for å kjøre påvirket av de ulike rusmidlene. Kort sagt finnes det tre straffenivåer, avhengig av hvor mye av stoffet du har i blodet. Disse tre straffenivåene er:

Når det gjelder andre rusmidler enn alkohol, bruker man en tabell til å omregne hva den målte stoffkonsentrasjonen i blodet tilsvarer i alkoholpromille. Straffeutmålingen blir følgelig også deretter.

Merk at disse strafferammene kan utvides ytterligere hvis man blir dømt for øvrige lovbrudd i tillegg til den ruspåvirkede kjøringen. Det samme vil også kunne skje hvis man tidligere er dømt for ruspåvirket kjøring.