Peth -verdier og førerkort

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Har vært hos fastlegen i dag og fikk vite at jeg hadde en Peth-verdi på over 1,0. Blir så fortalt at hun har plikt til å melde dette til fylkesmannen og at jeg må la bilen stå i 6 mnd. Jeg forstår det faktiske ved situasjonen,men reagerer på det jeg opplever som et slags overgrep. Hva tenker dere?

Kvinne, 64 år fra Oslo


RUStelefonen svarer:

Vi forstår at dette oppleves som et overgrep, men for hva det er verdt, kan vi i det minste bekrefte at fastlegen din har handlet i tråd med det regelverket som gjelder. Dette kan du lese mer om i Førerkortveilederen, avsnitt om alkohol (se lenkene «Begrunnelse» og «Praktisk» for utfyllende informasjon).

Vårt mandat er ikke å kommentere ruspolitiske spørsmål, men vi kan fortelle deg at mange opplever dette regelverket som urimelig og i overkant strengt. Andre mener derimot at regelverket er både riktig og viktig. Hvorvidt regelverket vil endre seg i den nærmeste fremtiden, er vanskelig for oss å forutsi. I mellomtiden blir du simpelthen nødt til å følge de prosedyrene som er fastsatt. Du kan eventuelt forsøke en samtale med Norsk Pasientforening, som er godt kjent med dine rettigheter i hjelpeapparatet, og som følgelig også kan hjelpe deg med å vurdere hvorvidt det har blitt begått et overgrep eller ikke.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.