helseskader på narkotika

Mann, 99 år fra Hedmark


RUStelefonen svarer:

Det finnes mange forskjellige stoffer som kalles narkotika, disse deles ofte inn i tre hovedgruppergrupper.

Den ene gruppen kalles dempende rusmidler, her finner du stoffer som opiater (f.eks heroin), benzodiazepiner (f.eks valium og vival) og alkohol (alkohol er ikke narkotika men et rusmiddel).

Den andre gruppen kalles sentralstimulerende rusmidler, og det er stoffer som gjør deg gira og oppspilt. I denne gruppen finner vi blant annet  amfetamin, kokain og khat.

Den tredje gruppen kalles hallusinogene stoffer. Hallusinogen betyr at det påvirker sanseinntrykkene og fører til at man kan se, høre, oppleve ting på en anderledes og forsterket måte enn det som er virkelig.  I denne gruppen finner vi blant annet LSD, meskalin og psilocybin (f.eks i spiss fleinsopp).

Noen stoffer er en blanding av ulike grupper: Hasj er for eksempel er et dempende og hallusinogent stoff, f.eks ecstasy er et sentraslstimulerende og hallusinogent rusmiddel.

De ulike stoffene har ulike skadevirkninger på helsen. Du kan både få fysiske (kroppslige), psykiske (tanker og følelser) plager. I tillegg øker risikoen for sosiale problemer (problem med familie og venner feks.) og økonomiske vansker (bruker alt for mye penger på narkotika, og kan få gjeld pga det).

Les mer om forskjellige typer narkotika og skadevirkninger på våre faktasider.