Drikker til jeg stuper – hver helg. Bør jeg søke hjelp?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Jeg klarer ikke å kontrollere mitt alkohol inntak i helgene og drikker til jeg stuper – hver helg. Bør jeg søke hjelp? Rehab?

Kvinne, 51 år fra Rogaland


RUStelefonen svarer:

Vi skal ikke fortelle deg hva du bør og ikke bør gjøre. Det vi kan gjøre er å si noe om hvilke muligheter som foreligger og hva de innebærer, slik at du på den bakgrunnen kan ta et mest mulig informert valg.

Dersom du selv opplever at din alkoholbruk er et så stort problem at det er presserende å gjøre noe med det, da er du i en god posisjon til endring. Fordi du selv opplever at det, samlet sett, koster mer enn det smaker.

Fra andre arenaer i livet – ikke minst jobb – har sikkert erfart at jo bedre vi planlegger, jo mer vellykede blir våre prosjekter. Betingelser for et vellykket prosjekt er at lederen – du – vet hvor det skal ende og at prosjktansvarlig – du – er jeg villig til å betale prisen det koster å komme dit. Hva er målet for ditt prosjekt?

Ønsker du å slutte helt å drikke? Det kanskje enkleste vil være å slutte helt å drikke. Da er det veldig klart og tydelig hva du har å forholde deg til. Mange rusbehndlingsintitusjoner vil mene at det er eneste mulighet. Det viktigste er at du selv gjør deg opp en mening om hva du ønsker.  Men, i mange miljøer innenfor rusbehandling (tildels også innen anerkjente fagmiljøer), vil det bli sett på som en forutsetning; dersom du sier «jeg ønsker meg å få kontroll på alkoholbruken», kan dette fort bli ansett som «en del av din sykdom», nærmere bestemt fornektelse av at du er maktesløs overfor alkoholen.

Det finnes mennesker som klarer å få kontroll på alkoholbruken. Hvis du ønsker å prøve det, er det svært viktig å tenke veldig konkret på hva det egentlig skal innbære. Hva vil det si for meg å ha kontroll? Drikke én gang i måneden? To ganger? Et glass? To glass? Ti? Hvor stort skal rødvinsglasset mitt være?  Tenk gjennom dette på forhånd og få tak i en person som kan snakke med deg om dette på dine premisser og ut fra din egen målsetning.

Veien til målet – planlegging.

Uansett hva du velger å gjøre, er det viktig å planlegge. Den store utfordringen med endring av problemadferd, er å få endringen til  å vare. Det gjelder all endring. Tenk f.eks. på slanking, trening, sinnemestring, alkoholbruk – når får mennesker til en varig endring? Når de har tilkjempet seg en normaltilstand hvor  problemadferden ikke lenger er attraktiv. Se for deg en fredag etter jobb: du kommer sliten hjem etter kjempeinnsats hele uka. Du har virkelig fortjent å slappe skikkelig av. Når du er i en slik situasjon, men ikke lenger har lyst til eller behov for å drikke, da er din normaltilstand endret. Da kommer endringen til å vare. Dit er det et stykke vei, men du må begynne et sted.

Her er tre punkter som kan og bør være en del av en god plan for endring av adferd. Dette kan du begynne å jobbe med på egen hånd.

Si fra til hvem og si fra om hva? Det er viktig at du forteller noen om at du tenker å endre på alkoholbruken. Dette kan jo være en rusbehandler, men det kan ofte være en god hjelp å ha andre å alliere seg med. Det kan enten være venner, familemedlemmer, eller personer fra selvhjelpsorganisasjoner som Anonyme Alkoholikere eller Selvhjelp Norge.

  • Verktøy for krisesituasjoner. Dersom du havner i en krisesituasjon og trenger noen å rådføre deg med, er det ikke sikkert en rusbehandler er tilgjengelig på akkurat det tidspunktet. Da kan det være fint å ha noen å ringe. Det kan også være en stor hjelp å ha en «verktøykasse» med strategier for hva du skal gjøre dersom du ikke klarer å holde deg til din plan. Dette kan du lese mer om i en bok som heter Alkohol og livsstil, som er ment å skulle hjelpe mennesker til moderajon av alkoholkonsumet.
  • Hv skal jeg gjøre som er nytt og annerledes i helgene? En svært viktig del av planleggingen er å tenke veldig konkret gjennom hva du har tenkt å gjøre nytt og annerledes. Dersom du skal slutte eller moderere alkoholbruken, men forøvrig tilbringe tiden akkurat som før, er det ganske sannynlig at du temmelig fort kommer til å få et tilbakefall. Du trenger å finne andre aktiviteter å fylle den tiden du nå fyller med alkohol.
  • De tre punktene vi har nevnt her, er noe du kan begynne med på egen hånd.

Dersom du trenger kontakt med et behandlingssted, er det fastlegen din som henviser deg dit, enten du ønsker poliklinsk behandling eller døgnplass.. Du finner en oversikt over ulike behandlingstilbud i Rogaland på denne lenken.

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Velkommen til RUSinfo

Tjenesten er stengt fredag 17. mai og hele pinsen.

 

Vi åpner igjen tirsdag 21. mai kl 11.