hei. Vi holder på med en skoleoppgave om Ecstasy.
Kan dere forklare oss hvordan man blir rusfri fra ecstasy?
Med vennlig hilsen (NN) skole, 7b

Kvinne, 12 år fra Oslo

(Spørsmålet er anonymisert. Red. anm.)


RUStelefonen svarer:

De fleste som slutter med ecstasy, gjør det fordi de oppdager at det kan få ganske store negative konsekvenser både på psyken, og kroppen, og at det koster ganske mye penger. Kort sagt, mange merker at det koster mer enn det smaker. De fleste som slutter da, de gjør det uten å få noen behandling eller innleggelse. De bestemmer seg for å slutte og så gjør de det selv. Kanskje de finner venner som ikke bruker stoff/ecstasy, de finner andre hobbyer, begynner med idrett, slutter å feste. Kort sagt, de begynner å leve et sunnere liv uten å få behandling.

Men noen skjønner at de trenger behandling (kanskje de er mer avhengige) og da går de til legen sin. Der sier man fra at «jeg sliter med ecstasy, jeg bruker det alt for mye og trenger hjelp til å slutte». «Ok», sier legen, «det er jo bra du vil slutte! Jeg kan henvise (søke deg inn) til behandling.»

Det finnes flere typer behandling som legen kan henvise til. Her er noen eksempler:

På alle de stedene vi har ramset opp her, kan det være folk som har brukt både ecstasy og andre stoffer. Flere av dem har  brukt flere ulike stoffer, i blant alkohol og tabletter også.

Vi håper dere fikk litt mer inntrykk av hvordan folk slutter med ecstasy, og at det blir et bra skoleprosjekt.