Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Bivirkninger på Rohypnol – Fertilitet

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Bivirkning av rohypnol? Påvirker den kvinne’s fertilitet på noen måte?

Kvinne, år fra


RUStelefonen svarer:

I Norge ble sovemedisinen Rohypnol tatt ut av markedet i 2004. Rohypnol inneholder virkestoffet flunitrazepam, som er et benzodiazepin. Et ledende farmasøytfirma (Relis) sier dette om benzodiazepiner og graviditet:

«Effekt av benzodiazepiner på embryo og foster er ikke avklart. Generelt sett anses risikoen for misdannelser ved bruk i normale doser å være lav eller det er ingen risiko. Risikoen er imidlertid doseavhengig, og doser av diazepam over 30-40 mg daglig eller bruk over lengre perioder kan medføre akkumulering og økt risiko for misdannelser. Mot slutten av svangerskapet kan mors bruk av benzodiazepiner føre til at barnet etter forløsning får seponeringssymptomer som skjelvinger, irritabilitet, hypertonisitet og diaré/oppkast. Brukt rett før fødsel får barnet også det som kalles et ‘floppy-infant syndrome’ med symptomer som hypotoni, hypotermi, pustebesvær, letargi og dieproblemer.

Rohypnol påvirker ellers ikke fruktbarheten nevneverdig, men har mange andre bivirkninger man bør være oppmerksom på: hukommelsesproblemer, reduksjon i blodtrykket, forvirring, magesmerter, tretthet, svimmelhet og synsforstyrrelser. Hos enkelte brukere kan Rohypnol forårsake aggresjon og oppstemthet. Rohypnol var altså et utgått preparat i Norge fra 2004 og fåes evt. bare på sykehus, utenom via illegale kanaler. Rohypnol er svært vanedannende og bør ikke brukes uten forskrivelse av lege. Preparatet skal ikke brukes under graviditet da det kan gå over i morsmelken.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Velkommen til RUSinfo!

Tirsdag 25. juni holder tjenesten stengt!