Hei! Hva er egnt forskjellen på pinex og paraglin forte? Er det ikke så å si det samme preparatet?

Kvinne, 21 år fra Rogaland


RUStelefonen svarer:

Både Paralgin Forte og Pinex Forte er analgetikum. Pinex Forte inneholder Kodeinfosfathemihydrat 30 mg og Paracetamol 500 mg, mens Paralgin Forte inneholder Kodeinfosfatsesquihydrat 30 mg og Paracetamol 400 mg.

Begge preparatene har altså blant annet kodein og paracetamol som virkningsstoffer. Under egenskaper for Pinex Forte og Paralgin Forte i Felleskatalogen står det «Svak sentral analgetisk effekt. Den analgetiske effekten av kodein skyldes biotransformasjon til morfin. Kodein har vist effekt ved akutt nociseptiv smerte, spesielt i kombinasjon med andre analgetika som paracetamol». Om Paralgin forte står det «Sentral analgetisk effekt på µ-opioidreseptorer». Som du ser står det at de to medikamentene har litt ulike egenskaper selv om de har mange av de samme virkningsstoffene.

Vil du vite mer om dette anbefaler vi deg å ta kontakt med en lege eller farmasøyt.