Tatt med rusmidler

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei.

Her om dagen blei jeg tatt med 2 gram hasj og 2 gram amfetamin, jeg kjørte firmabil samt jeg var påvirket.

Mitt spørsmål er da.
Hva blir straffen?
Får arbeidsgiver vite om dette?

mvh

Anonym

Mann, 42 år fra Telemark


RUStelefonen svarer:

Hva blir straffen?

Det er flere straffbare forhold her. Ett er besittelse og bruk cannabis og amfetamin (Legemiddelloven) og ett er er kjøring i ruspåvirket tilstand (Vegtrafikkloven).

Besittelse og bruk av narkotikaklassifiserte stoffer straffes etter Legemiddelloven, og det er vanlig å bruke bøter. Normalt gis noen tusenlapper i bot , men med tanke på at du hadde to typer stoff og kjørte bil, kan det raskt bli ganske stor bot dersom man velger å se på kjøringen som skjerpende omstendigheter.

Straffen for å kjøre påvirket vurderes etter hvor påvirket du var, akkurat som med alkohol. Vurderes du til å ha vært tilstrekkelig påvirket, mister du førerkortet – for en lengre eller kortere periode. I tillegg til dette er det fengselsstraff for kjøring i påvirket tilstand dersom «promillen» er høy nok. Det finnes ikke faste grenser for amfetaminpåvirkning og her må en sakkyndig vurdere hvor påvirket du var. For cannabis er det faste grenser. Du sier ikke hva du var påvirket av, så du må vente på prøvesvarene og se hva det blir til. Denne artikkelen (Jusstorget) gir deg en utførlig oversikt over strafferammer, inndragning av førerkortet osv.

Får arbeidsgiver vite om dette?

I utgangspunktet vil ikke arbeidsgiver få vite om dette (med mindre du jobber i et yrke der det ligger en bestemmelse til grunn om at slik informasjon skal gis til arbeidsgiver). Har du en vanlig jobb, får ikke arbeidsgiver vite noe. Men du har jo kjørt med firmabilen og vil trolig få inndratt førerkortet så det skal vel godt gjøres å unngå at arbeidsgiver får vite om dette.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.