Jeg er 14 år, og avhengig av hasj, hvordan slutter man med det?
Finns det stoffer som hjelper deg og slutte?

Mann, 14 år fra


RUStelefonen svarer:

Det finnes flere måter å gå fram på, for å slutte å røyke hasj – men ingen av dem inkluderer å bruke andre stoffer. Det beste vi kan råde deg til å gjøre, er å snakke med noen voksne/profesjonelle om din situasjon. Dette kan f.eks. være noen i familien du stoler på, eller et Hasjavvenningsprogram, en lærer eller helsesøster på skolen din, eller en helsestasjon for ungdom. Du må ikke være redd for å snakke med voksne om de problemene du har – det er jo faktisk mye bedre at du gjør det, enn at problemene dine får utvikle seg til noe enda verre. Husk at disse kun er ute etter å hjelpe deg, ikke straffe deg.

Hvis du likevel ikke vil snakke med noen voksne, er du simpelthen nødt til å stramme grepet så godt du kan – og forsøke å komme frem til hvorfor du røyker hasj i utgangspunktet, og jobbe konkret med dette. Kanskje er det bare sånn at du begynte å røyke hasj for moro skyld, men at du nå begynner å miste kontrollen. Kanskje handler det også om andre ting. Er det slik at enkelte personer eller situasjoner utløser en trang til å røyke hos deg? Eller er det slik at ulike tanker og følelser utløser denne trangen? Er det ting i hverdagen din og miljøet ditt som er vanskelig, som utløser denne trangen? Eller kanskje en kombinasjon av disse tingene? Eller andre ting? Hvis du klarer å svare konkret på disse spørsmålene, vil det kanskje også bli enklere for deg å forstå hvordan du kan unngå disse utløsende faktorene. Hvis enkelte personer eller situasjoner utløser rustrangen din – unngå disse personene og situasjonene! Hvis ulike tanker og følelser utløser denne trangen – jobb med disse tankene og følelsene! Hvis ting i hverdagen din og miljøet ditt utløser denne trangen – legg en plan for hvordan du kan endre hverdagen og miljøet til det bedre! Også her vil du nok oppleve at det er nyttig med hjelp fra noen voksne – men valget er ditt.

Vi vil også legge til at når man røyker hasj regelmessig, og har gjort dette over en viss periode, vil mange oppleve det som ganske ubehagelig å slutte. Søvnproblemer, svetting, rastløshet og følelsesmessig tomhet er eksempler på hva mange opplever – men dette er ting som vil gå over bare du gir det litt tid. Allerede noen uker etter avsluttet bruk vil de aller fleste oppleve at de begynner å føle seg bedre igjen.