Bør vi være redd for å bli dopet ufrivillig (på fest)?

Mann, 16 år fra Buskerud


RUStelefonen svarer:

Så vidt vi er kjent med, så er ikke neddoping (på fest) noe som skjer veldig ofte. Når noen blir veldig dårlige eller sløve etter å ha drukket alkohol, er det større sannsynlighet for at de simpelthen har drukket mer alkohol enn de tålte den dagen, enn at noen har forsøkt å dope dem. Hvor mye alkohol man tåler, er mer avhengig av dagsform enn mange kanskje tror. Samtidig vet vi jo at neddoping hender noen ganger – men så sant du er forsiktig og har nøye oppsyn med hva du drikker, samt ikke tar imot drikke fra personer du ikke stoler på, behøver du nok ikke engste deg for å bli dopet ned.

Dersom det likevel er mistanke om neddoping bør helsepersonell kontaktes så raskt som mulig, slik at de kan foreta nødvendige blod- og urinprøver for å bekrefte eller avkrefte dette. Det er viktig at dette gjøres raskt, da enkelte slike stoffer har ganske kort påvisningstid.