Hei!
Vi lurte veldig på om dere kan forklare oss på en enkel måte forskjellene på psykisk- og fysisk- rusavhengighet?
Takk på forhånd:)

Kvinne, 14 år fra Akershus


RUStelefonen svarer:

Fysisk avhengighet handler om at kroppen er avhengig av et bestemt rusmiddel for å fungere normalt. Dette handler mye om noe som heter abstinenser; altså at så snart virkningen av et rusmiddel går over, begynner kroppen å gi ulike typer ubehagelige reaksjoner. For at disse ubehagelige abstinensreaksjonene skal gå over, må kroppen få i seg en ny dose av samme stoff for å fungere normalt igjen. Dette betyr altså at man er fysisk avhengig av et rusmiddel.

Psykisk avhengighet handler om at man føler behov for å ruse seg på et mer mentalt plan. For eksempel er det mange stoffer som gjør brukeren glad, eller som gir økt selvtillit – noe som igjen betyr at brukeren kan føle seg trist og/eller tom så snart rusvirkningen går over – eller at brukeren rett og slett synes livet er kjedelig når han/hun ikke lenger er ruset. Altså er brukeren psykisk avhengig av et stoff for å føle seg bra, eller for å overdøve ting som er vanskelig i livet ellers.

Husk at det også er mulig å være både fysisk og psykisk avhengig av et stoff; det er altså ikke slik at man må være enten bare fysisk eller bare psykisk avhengig.