Hei, jeg lurer på om det er noe positivt med alkohol? Jeg vet det skader leveren, men hvorfor tar kroppen det opp da?

Kvinne, 16 år fra Oslo


RUStelefonen svarer:

Noen vil si at det positive med alkohol er effekten alkoholrusen har. Noen synes det smaker godt og noen bruker det i matlaging. I mindre doser kan alkohol få brukeren til å føle seg oppstemt, sosial, og mindre sjenert/engstelig. Det er nok derfor mange drikker alkohol. Når det gjelder positive helseeffekter av alkohol, finnes det ikke noen forskning som tyder på at alkohol kan ha positive helseeffekter, selv i mindre mengder. Alle rusmidler har jo positive sider – som regel den følelsen rusen gir. Hadde rusmidler bare vært negativt for mennesker, hadde jo ingen orket å bruke rusmidler. Men alle rusmidler har også negative sider, som ofte er mye større enn de positive sidene. Alkohol er ingen unntak, som du jo skriver at du vet noe om (du kan lese mer om alkohol i vår faktaartikkel).

Kroppen tar opp mye som ikke er bra for den. Grunnen til at man blir dårlig av alkohol og for eksempel risikerer å spy, er fordi kroppen reagerer på at den har fått i seg gift. Om man drikker ofte, vil kroppen og hjernen vende seg til å få tilført alkohol, og bli dårlig hvis den ikke får det. Da er man avhengig. Du kan lese mer om avhengighet i denne artikkelen hos FHI.