Hei jeg har slitt med depresjon angst i 8 år. Har greit å komme meg ut av det i perioder. Har i 1 års tid drukket alkohol hver dag og kommet til ett punkt der jeg vil slutte. I morgen.. problemet er at I morgen lurer hodet mitt meg. 1 glass går vel fint.. så blir det 1 flaske med vin istedet. Har også sagt mange ganger IKKE gå innom butikk etter jobb. Vet jeg lurer meg selv der og.. jeg kjøper ! Blir så skufffa over meg selv. Jeg innser og vil.. Er i en periode jeg har det veldig vanskelig på jobb med en kollega som direkte psyker meg ned og heldigvis så vet sjefen hennes oppførsel og fler han ille orket å jobbe der. Jeg er utbrent sv situasjonen og merker alkoholen er min beste venn. I livet er den faktisk den værste da den har drept mamma, pappa og en søster. Er vokst opp i tungt alkoholisert hjem med død til følge. Jeg vil ikke bli som de men jeg ser nå jeg må ha hjelp. Noen teknikker eller råd for morgen dagen og dagene etter. Jeg vil så slutte.. har snakket med en venn om dette men det jeg føler er at jeg er dust og at det er jo bare å slutte. Legen har ett råd å begynne å trene men jeg ser at dette ikke er nok. Hodet mitt som lurer..

Kvinne, 38 år fra Akershus


RUStelefonen svarer:

Det du beskriver er veldig vanlig med hensyn til alkoholbruk for de som føler det begynner å bli for mye og for ofte. Det ene kalles «preferansereversering»; og det beskriver du slik: » jeg vil slutte. I morgen.. problemet er at I morgen lurer hodet mitt meg. Har også sagt mange ganger IKKE gå innom butikk etter jobb.» Dette er vanskelig å endre på, men det er ikke umulig; mye handler om bevissthet. En annen ting du forteller – som også er vanlig for den som føler hun drikker for mye – er at du drikker mer enn du hadde tenkt. Som du sier: «1 glass går vel fint.. så blir det 1 flaske med vin istedet.» Du kan også tenke på om følgende passer for deg: Jeg både tåler og føler jeg trenger mer alkohol nå enn før. Jeg tenker mye på alkohol. Alkoholbruken min kan noen ganger gå utover sosiale og andre aktiviteter. Jeg drikker mer enn jeg hadde tenkt (nevnt over). Jeg føler ubehag når jeg ikke drikker. Jeg ønsker å endre bruken min/slutte, men det er vanskelig.

Det er veldig god begynnelse å kontakte oss. Men det er viktig å gjøre konkrete tiltak som kan hjelpe deg. Først kan du finne ut: Hva er det egentlig jeg ønsker å oppnå? Vil jeg slutte helt? Vil jeg drikke moderat? Skal jeg slutte helt en periode og så se om jeg kan drikke moderat etterhvert? Skal jeg be om hjelp fra det offentlige? Skal jeg forsøke å endre meg på egen hånd? Kanskje jeg skal gå i en gruppe med andre som har samme utfordringer? Slike ting er viktige å tenke gjennom, og det er mange forskjellige varianter som fungerer for ulike mennesker.

Alkohol er en sterkt medvirkende årsak til depresjon. Dette er meget godt undersøkt av forskere og dersom du slutter å drikke (eller begrenser deg til et minimum) vil dette sannsynligvis gi svært stor reduksjon i depressive symptomer. Mange som slutter å drikke føler de får et helt nytt liv etterpå. Men det hjelper ikke å slutte i en uke, det tar mer tid enn som så. Og det å være avholds er en vanesak; i den første tiden kan det være kjedelig, man føler seg utilpass sosialt osv., men dette er noe du vil bli vandt til og det vil bli lettere og lettere. Etter en stund er det bare deilig å være edru. Utfordringen vil nok være å ikke begynne igjen.

Det kan være en mer nyttig strategi å tenke på alle grunnene – alt det positive som vil skje – ved å ikke drikke, heller enn å tenke på alt det negative ved alkoholen. Dette gjelder ikke minst for deg; du har nemlig – som nesten alle andre med utfordringer knyttet til alkohol – en tendens til å dømme deg selv nord og ned.

Du kan gjerne ringe oss og drøfte det (du er 100 % anonym) så vi kan gi deg mer konkrete ideer. Her er noen foreløpige innspill:

Vi vil kanskje råde deg til å benytte deg av flere ulike tilbud, så du har flere bein å stå på.