Hvorfor har et samfunn rusmidler

Mann, 15 år fra Akershus


RUStelefonen svarer:

Dette er et spørsmål som det ikke finnes noe kort og lett svar på. Dette er et spørsmål man kunne ha skrevet mange, lange bøker om. Faktisk så finnes det jo mange, lange bøker om dette temaet.

Hva vi likevel kan si er dette: at mennesker over hele verden har brukt rusmidler i mange tusen år. Mange rusmidler vokser fritt i naturen – dette er én grunn til at et samfunn har rusmidler. Mennesket har tidlig lært seg å utnytte dette, til ulike formål. Den gang da – og den dag i dag – opplever rusbrukere ofte at rusen har en nytteverdi. Dette er en annen grunn til at et samfunn har rusmidler. Noen blir også avhengige av rusmidler, som er noe andre kan tjene penger på. Også dette er grunner til at et samfunn har rusmidler.

Se denne artikkelen om hvorfor ungdom ruser seg – kanskje finner du noe nyttig der. En annen nyttig bok som kan være til hjelp, og som du kanskje kan få lånt på biblioteket er – «Rusens historie» av Bjørn Qviller.

Denne typen skoleoppgaver oppfordrer til at du skal reflektere over dette selv, fremfor å komme fram til et kort fasitsvar – da dette neppe finnes. Så: hva tenker du egentlig selv om dette?