Kvifor er hasj ulovleg?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Me er ei skulegruppe på 4, som lurer på kvifor hasj er ulovleg?

Mann, 14 år fra Sogn og Fjordane


RUStelefonen svarer:

Det er det enkelte lands lovgivende instanser som bestemmer hvilke narkotiske stoffer/rusmidler som skal være lovlige, og ulovlige. I Norge er det Stortinget som beslutter det. Det er nok flere grunner til at hasj er ulovlig å innføre, omsette og bruke i Norge. Norsk ruspolitikk, og forbudet mot hasj, er nok ikke bare basert på uavhengige analyser av reelle fysiske, psykiske og samfunnsmessige skadevirkninger av stoffene. Det er nok heller kultur, tradisjon og det overordnede hensynet til samfunnets ve og vel som er styrende. Hadde alkohol dukket opp på markedet i dag, ville det også trolig bli klassifisert som narkotika.

Siden dere skriver skoleoppgave om temaet anbefaler vi dere å gå inn på vår hjemmeside og se på veiledning til skoleoppgaver. Vi har drøftet dette temaet om forbud og legalisering der. Vi anbefaler også å lese om narkotika i Store Norske Leksikon.  Der kommer det historiske grunnlaget for forbud godt frem «På grunn av skadevirkninger forsøker samfunnet å motvirke bruk ved forbud og reguleringer. Den første norske loven – opiumsloven – kom i 1913. Deretter kom legeloven i 1927». Norge tilsluttet seg en rekke internasjonale konvensjoner for å bekjempe skader av narkotika etter 1913.  Så det er også en sterk historisk grunn til at hasj er ulovlig, men det internasjonale samarbeidet har også hatt stor betydning for vår narkotikalovgivning.

Lykke til med oppgaven!

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.