Alkoholmisbruker?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei 🙂 jeg bare lurer på om jeg faktisk er alkoholiker? drikker øl nesten hver eneste dag. og nå er jeg i en livssituasjon som for meg er helt krise. blir stolt av meg selv hvis jeg kun drikker 3 øl på kvelden før jeg legger meg.. skulle ønske å kunne prate med en av dere som jobber her. og så syns jeg dere kunne ha lengere åpningstid!!!!

Kvinne, 32 år fra Finmark


RUStelefonen svarer:

Du skiver at du drikker øl hver dag og er i en livssituasjon som er krise. Det er veldig bra at du tar kontakt og vil gjøre noe med det. Å sette diagnosen ”avhengighet” er ikke så lett, og vi har klippet inn noen kriterier som du kan lese fra ICD-10. Diagnose på avhengighet kan bare gjøres hvis tre eller flere av følgende kriterier har inntruffet samtidig i løpet av det foregående året:

Brukeren har

  • sterk lyst eller følelse av tvang til å innta substansen
  • problemer med å kontrollere substansinntaket med hensyn til innledning, avslutning og mengde
  • fysiologisk abstinenstilstand når substansbruken har opphørt eller er redusert, som viser seg ved det karakteristiske abstinenssyndromet for stoffet, eller bruk av samme (eller et nært beslektet) stoff for å lindre eller unngå abstinenssymptomer
  • utviklet toleranse, slik at økte substansdoser er nødvendig for å oppnå den samme effekten som lavere doser tidligere ga (for eksempel alkohol- eller opioidavhengige personer som daglig kan innta doser som er store nok til å slå ut eller ta livet av brukere uten toleranseutvikling)
  • føler økende likegyldighet overfor andre gleder eller interesser, som følge av bruk av ett eller flere psykoaktive stoffer, og mer og mer tid brukes på å skaffe eller innta stoffer eller komme seg etter bruken
  • opprettholder substansbruken til tross for åpenbare tegn på skadelige konsekvenser, som leverskade etter betydelig alkoholkonsum, depressive perioder rett etter perioder med høyt inntak av psykoaktive stoffer, eller substansrelatert reduksjon av kognitivt funksjonsnivå, og man kan fastslå at brukeren var, eller kunne forventes å være, klar over skadens natur og omfang.

Du kan også gå inn på Rushjelp.no og ta en test der. Hvis du etter å ha lest kriteriene for å sette diagnose og tatt testen tenker at du har ett rusproblem kan du jo vurdere hva du vil gjøre med det. Det finnes også et selvhjelpsprogram på Rushjelp.no som du kan benytte deg av. Mener du at du trenger mer eller annen hjelp må du ta kontakt med fastlegen din eller ruskonsulent på Nav som kan søke deg inn for videre hjelp.

Du er velkommen til å ringe oss på 08588, vi er åpne hver dag fra 11-19 (10-19 onsdager og torsdager), og håper du kan finne tid innenfor eksisterende åpningstid.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.