Diverse spørsmål om alkohol, og hasj

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei, hvorfor er alkohol lovlig, og hasj ulovlig når alkohol i store doser er farligere? Og hva er effektene ved å røyke cannabis?

, 16 år fra Akershus


RUStelefonen svarer:

For å besvare det siste spørsmål først: du kan lese om effektene av cannabisrøyking på våre faktasider om cannabis.

Når det gjelder ditt spørsmål om lovgivning og alkohol vs. cannabis er dette en ganske komplisert problemstilling. Det er ikke RUStelefonens oppgave å kommentere ruspolitiske spørsmål, men vi kan likevel gi deg noen generelle betraktninger omkring det hele.

Det er nok riktig som du sier at et høyt alkoholkonsum vil være mer helseskadelig enn et høyt cannabisforbruk. Likevel er forholdet ikke helt svart-hvitt; dette er to ganske ulike stoffer, som på ulike måter kan være skadelig for ulike personer. Dette handler i høy grad om hvem som bruker stoffet, og hvordan det brukes. Uansett er det nok ikke slik at lovgivningen ene og alene baserer seg på hva som er mest og minst helseskadelig. Alkohol har vært en stor del av vår kultur i lang tid, og har en helt annen sosial aksept og status sammenlignet med cannabis. Dersom alkohol hadde dukket opp som et nytt stoff på markedet i dag, er det tvilsomt at det hadde blitt gjort lovlig på samme vis som det er i dag. Det hele handler nok altså minst like mye om kultur og dypt innarbeidede holdninger, som stoffenes egenskaper i seg selv.

Når det er sagt, så jobber helsemyndighetene kontinuerlig med tiltak for å redusere alkoholbruken i befolkningen, da potensielle helseskader ved høyt alkoholforbruk er et velkjent tema. Samtidig ser vi en tendens der stadig flere land reformerer sin cannabispolitikk i en mer liberal retning. Hvorvidt dette vil (eller bør) skje også i Norge, kan vi ikke si annet enn: tiden vil vise. Spørsmålet dukker regelmessig opp i samfunnsdebatten, og det er liten grunn til å tro at siste ord er sagt. Likevel er det neppe politisk klima for å avkriminalisere eller legalisere cannabis i nær fremtid i Norge. Dette har nok sammenheng med at slike omveltninger tar lang tid, i tillegg til at dette er et forholdsvis kontroversielt tema med motstridende forskningsrapporter og holdninger der ute.

Du kan lese mer om regjeringens kontinuerlige arbeid med ruspolitiske spørsmål på hjemmsidene deres.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.