Poliklinisk behandling av alkoholmisbruk

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Er det mulig å få poliklinisk behandling av alkoholmisbruk i Norge uten at man mister førerkort ? Så vidt meg bekjent har f.eks Blåkors meldeplikt til fylkeslegen, som i sin tur beslaglegger førerkortet rent prinsipielt og uten at noe straffbart forhold har forekommet/foreligger.

Mann, 59 år fra Buskerud


RUStelefonen svarer:

Søker du hjelp for alkoholproblemer i spesialisthelsetjenesten eller hos autoriserte psykologer/helsefagarbeidere som jobber privat, risikerer du å miste førerkortet for en periode. Helsepersonell har meldeplikt til fylkesmannen når pasienten ruser seg/har rusproblemer – denne går foran taushetsplikten. I enkelte tilfeller kan lege/psykolog vurdere det slik at det er tilstrekkelig med et muntlig forbud direkte til pasienten, men det er en vurderingssak sett i forhold til alvorlighetsgrad, lengde og risiko. Men selv om førerkortet skulle bli inndratt, er det mulig å søke dispensasjon.

Du kan finne mer informasjon om helsekrav til førerkort og rusmidler og førerkort i denne artikkelen på vår hjemmeside.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.