Hei! Jeg har en sønn på 44 år, som med jevne mellomrom ruser seg. I tillegg har han et spill-problem. Hva bør jeg gjøre. Det virker ikke som han er motivert for hjelp.

Mann, 62 år fra Aust-Agder


RUStelefonen svarer:

Du forteller at din sønn ruser seg med jevne mellomrom i tillegg til at han har et spillproblem, og at han ikke synes å være motivert for å gjøre noe med det. Vi skjønner at dette er en vanskelig og fortvilet situasjon for deg.

Nå er det slik at det er veldig vanskelig å hjelpe noen som ikke vil ha hjelp. Du kan forsøke å snakke med han, men utover det er det ikke så mye du kan gjøre. Vi legger med noen tips til hvordan snakke med noen om deres rusbruk, kanskje kan du få noen gode idèer her.

Hva hvis personen ikke er villig til å endre seg?

Utover å snakke med sønnen din, og å få han til å reflektere over konsekvensene av hans valg (ikke fall for fristelsen ved å fortelle han om konsekvensene, la han få tenke dem ut selv), er det som sagt svært begrenset hva du kan gjøre. Han er en voksen mann og bestemmer over eget liv. Hvis han etterhvert bestemmer seg for at han vil oppsøke hjelp kan han kontakte lege eller ruskonsulent på NAV for videre henvisning til hjelpeapparatet. Når det gjelder spillproblemet hans kan han kontakte blå kors som har eget tilbud til spillavhengige.

Dersom du trenger noen å snakke med om dette vil vi anbefale deg å ta kontakt med veiledningssenteret for pårørende, de har kontorer i alle landsdeler.