Hvor lenge bør man vente med å øvelseskjøre etter man har brukt cannabis? Finnes det hjemmetester man kan ta?

Kvinne, 36 år fra Sør-Trøndelag


RUStelefonen svarer:

1. februar 2012 innførte Norge straffbarhetsgrenser i trafikken for 20 ulike narkotiske stoffer og rusgivende legemidler. Dette er faste grenser for hvilken konsentrasjon man kan ha av disse stoffene i blodet når man kjører bil – tilsvarende «promillegrensen» på 0,2 promille for alkohol.  Når det gjelder THC, tilsvarer 0,2 promille 0.004 mikromol per liter blod. Om man skulle bli stoppet i trafikk-kontroll og politiet fatter mistanke om kjøring i ruspåvirket tilstand, kan de ta prøver av deg. Cannabis har en påvisningstid i blodet på rundt 12 timer, ofte lenger og opp mot et døgn. Dette er personavhengig. Om du for eksempel er vanerøyker, vil nødvendigvis påvisningstiden være noe lengre. I teorien kan du kjøre bil mellom 12-24 timer etter at du sist røyket, helst det sistnevnte for å være på den sikre siden. Men hvor forsvarlig det er, er en annen sak. Hasj påvirker konsentrasjonen og reaksjonsevnen, noe som kan henge i lengre enn det kan spores i blodet. Om du røyker hver dag kan man diskutere om det i hele tatt er forsvarlig å kjøre bil.

Ved øvelseskjøring anses både ledsager og elev som førere av bilen og kan straffes for promillekjøring.

På apoteket og nett kan man kjøpe hjemmetester.