Hvor lenge kan kokain spores i hårprøver?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei,
Hvor lenge kan kokain spores i hårprøver?

Mann, 33 år fra Sogn og Fjordane


RUStelefonen svarer:

Folkehelseinstituttet skriver bl.a. følgende om hårprøver:

I hårprøver kan påvisningstiden for enkelte stoffer være flere måneder etter stoffinntak, og også opptil år. Avgjørende faktorer er omfang og hyppighet av inntak, stabiliteten til det aktuelle stoffet, hårets lengde og analysemetodens følsomhet.

Dette betyr i praksis at dersom kokainbruken var tilstrekkelig høy, vil dette kunne påvises så lenge det samme håret befinner seg på hodet ditt i dag som da stoffet ble inntatt. Mer presist kan vi forklare det slik: dersom du inntar kokain på et gitt tidspunkt, vil dette kunne spores i håret all den tid håret bruker fra produksjon til det klippes/faller av. Hodehår vokser gjennomsnittlig litt i overkant av 1 cm. per måned (i tillegg til ca. 3-5 dager håret bruker fra produksjon til det trenger gjennom hodebunnen). Dette betyr at dersom du f.eks. inntar et rusmiddel i januar, vil dette inntaket kunne påvises påfølgende januar ved ca. 12-centimeterspunktet på håret ditt målt fra hodebunnen.

Du kan lese mer om hårprøveanalyser på Folkehelseinstituttets hjemmesider, eller i denne artikkelen fra Tidsskrift for Den norske legeforening.

Vi vil for øvrig gjøre oppmerksom på at hårprøver er noe som benyttes forholdsvis sjelden sammenlignet med blod- og urinprøver, og normalt som et supplement til disse, eller der det foreligger særskilt behov for å påvise rusmiddelbruk i lengre fortid enn hva blod- og urinprøver kan gjøre.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.