Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Påvirker Sobril sexlivet?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hvor raskt virker Sobril ?
Hvor lenge varer virkningen ?
Hvordan påvirkes partnerens penis – slapp, bløt, langvarig stå ?
Ved 25 mg – blir en «ruset» ? Trøtt etterhvert ?

Kvinne, 54 år fra Finnmark


RUStelefonen svarer:

Vi antar at du snakker om din ektefelle/samboer. Vi antar også at han får Sobril av legen, og at foreskrivende lege har informert om de ulike risikoene ved å bruke benzodiazepiner. Vi antar at mannen/partneren din har fått beskjed av legen om å lese, og ta til etterretning, det som står i pakningsvedlegget til Sobril. Hvis dere ikke allerede er kjent med innholdet der, bør dere lese det nøye. De bivirkningene du nevner bør dere også drøfte med legen.

Det aller viktigste er at han bruker medisinene riktig. Han skal maksimalt bruke 25 mg 3-4 ganger daglig, helst mindre. Det utvikles vanligvis toleranse for den sedative komponenten etter 1-2 uker. Pga. fare for tilvenning bør preparatet gis i et begrenset tidsrom. Risikoen for avhengighet øker med dosen og med behandlingens varighet. Snakk med legen om disse tingene.

RUStelefonen kan en del om medikamenter, særlig de som har ruspotensiale. Men vi er ikke helsepersonell, og din mann ville uansett ikke vært vår pasient. Mer spesifikke spørsmål om Sobril eller andre legemidler, er det viktig at dere tar med den legen som skriver resepten. Legen er ansvarlig for at det skrives ut riktige medisiner i riktige mengder, og pasienten er ansvarlig for å følge instruksene.

Så til dine konkrete spørsmål.

1. Hvor raskt virker Sobril?
Hvis du spør hvor lang tid det tar fra du putter en Sobril i munnen til virkningen kommer, er det omtrent 10-15 minutter. Deretter stiger «serumkonsentrasjonen» til det maksimale etter 2-4 timer; da er alt virkestoffet tatt opp i blodet. At det tar 2-4 timer for å oppnå maksimal serumkonsentrasjon, betyr at virkestoffet blir relativt langsomt tatt opp.

2. Hvor lenge varer virkningen?
Omlag 8 timer, kanskje noe mindre. Det er derfor vanlig å gi pasienter 3 ganger i døgnet (3X8=24)

3. Hvordan påvirkes partnerens penis – slapp, bløt, langvarig stå?
Vi tolker dette spørsmålet som at du lurer på om hans penis både blir mer slapp/bløt og mer langvarig erigert grunnet Sobril. Det er ikke helt åpenbart for oss om du vil høre om årsaker til slapp/bløt penis, eller om du vil vite årsaker til langvarig erigert penis. Vi kan jo si noe om begge deler.

Det er ikke nevnt som en spesifikk bivirkning at Sobril «påvirker penis» i felleskatalogen. Den vanligste bivirkningen, i følge pakningsvedlegget til Sobril   er døsighet, og denne avtar normalt etter noen dagers behandling. Andre mindre vanlige bivirkninger er: Hodepine, svimmelhet, muskelsvakhet, svekket koordinasjonsevne og hukommelsestap. Sjeldne bivirkninger er allergiske hudreaksjoner, pustevansker, søvnløshet, mareritt, uventede (paradoksale) reaksjoner i form av opphisselse, aggressivitet og hallusinasjoner. Etter en del bruk av Sobril, er det ikke uvanlig med generell følelsesløshet og overfølsomhet for lys, lyd og fysisk kontakt.

Sobril kan i sjeldne tilfelle nedsette lysten til sex, men rent statistisk har Sobril sannsynligvis minimal betydning. Det er vanlig at potensproblemer har sammensatte årsaker; noe grunnet medikamenter, noe grunnet alkohol, noe grunnet sykdom, noe grunnet alder osv. .

Her er noen eksempler på årsaker til nedsatt potens og ereksjonsproblemer

 • Aldersforandringer. Når man blir eldre, er det normalt at driftene endres.
 • Åreforkalkning: Penis er avhengig av at blodkarene fungerer som de skal. Lav potens er ofte en følge av åreforkalkning.
 • Nikotin svekker evnen. Tobakksrøyking og snusing påvirker kroppens fettstoffsammensetning, og det er en viktig faktor til utvikling av åreforkalkning.
 • Alkohol. Et overforbruk av alkohol påvirker seksualiteten. Både direkte ved skadevirkninger på kroppen og indirekte ved de sosiale følger, kontakten til andre mennesker og så videre.
 • Usunn livsstil kan gi potensproblemer. Derfor er det viktig å leve et mest mulig aktivt og sunt liv.

I spørsmålet ditt sier du også «langvarig stå«. På fagspråket kaller de dette «priapisme». Det høres kanskje merkelig ut, men både priapisme og ereksjonsproblemer kan ha flere av de samme årsakene. For eksempel kan både priapisme og ereksjonsproblemer sees ved blodsykdommer, endokrine lidelser og hos alkoholikere.

Her er litt informasjon så dere kan lese i ro og mak.

Legen vil gjerne ha svar på følgende (det kan være lurt å tenke gjennom dette før dere ev går til legen.)

 • Hvor lenge har du hatt problemer?
 • Er det noen ganger det ikke er problematisk i det hele tatt – er problemene med andre ord litt «situasjonsbetinget»?
 • Hva er det største problemet – at penis ikke blir så stiv at du klarer å gjennomføre samleie, eller at ereksjonen ikke varer lenge nok? Eller begge deler?
 • Har du noen sykdommer, eller bruker du noen medisiner? Mange vanlige sykdommer og medisiner er forbundet med økt risiko for ereksjonsproblemer. Husk også å opplyse om de reseptfrie medisinene du bruker, inkludert naturmedisiner og kosttilskudd.
 • Er lysten til stede, eller er manglende lyst en del av problemet?
 • Får du ereksjon om natten/morgenen?
 • Har du vært utsatt for en ulykke?
 • Drikker du mye alkohol? Er ereksjonsproblemene spesielt store i forbindelse med inntak av alkohol?
 • Lever du et stresset liv, fylt med konflikter og uro?
 • Er du plaget av depresjoner, tungsinn og tretthet?

Alt dette er viktige opplysninger for at legen skal kunne hjelpe. Aller best er det om dere går sammen til legen. Ereksjonsproblemer er noe som rammer dere begge, og åpenhet, samarbeid og støtte fra partneren øker sannsynligheten for en vellykket behandling.

4. Ved 25 mg – blir en «ruset»? Trøtt etterhvert?
Slik vi forstår deg går mannen din (hvis det han du snakker om) på Sobril fast. Det betyr at har opparbeidet en viss toleranse for stoffet, og han vil derfor ikke bli ruset av 25 mg Sobril. Hvis han virker ruset etter 25 mg, er det enten fordi han har tatt flere tabletter enn han sier, eller han kan ha blandet med alkohol f.eks. Men det å virke ruset, kan også være et symptom på sykdom. Den absolutt vanligste bivirkningen av Sobril, er døsighet/tretthet.

Vi håper dette svaret ga dere litt mer innsikt og noen tips til hva han og dere sammen kan gjøre.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.