Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Skoleoppgave om narkotikabruk og helse

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Narkotikabruk:
Definisjon av narkotikabruk?
Hvilken helseskade fører det til?
Hva kan enkeltpersonen gjøre for å forbedre helsen på dette området?
Hva kan samfunnet gjøre for å forbedre helsen på dette området ?

Kvinne, 16 år fra Oslo

(Tittelen er tilpasset innholdet i spørsmålet. Admin)


RUStelefonen svarer:

I forbindelse med skoleoppgaver og prosjekter, kan du ha veldig god nytte av å se på våre sider om veiledning til skoleoppgaver, hvor du finner en rekke artikler og tidligere innsendte spørsmål. Når det gjelder dine mer konkrete spørsmål, kan vi gi deg lenker og informasjon til å svare på dem.

Definisjon av narkotikabruk?
Det foreligger ikke egentlig noen generell definisjon av narkotikabruk. Man kunne jo si at narkotikabruk = bruk av narkotika, men den definisjonen sier egentlig ikke så mye. Egentlig kan man si at hvis noen bruker ett eller flere av de stoffene som til enhver tid er regnet som narkotika, da har man den bredest mulige definisjonen av narkotikabruk. Det er vanlig å skille mellom bruk og misbruk (avhengighet). Hvis du vil lese om avhengighet og forskning på det, finner du en artikkel om det her.

Hvilken helseskade fører det til?
Det finnes flere hundre stoffer som betegnes som narkotika i Norge. Du finner listen på lenken over. Når det gjelder hvilke helseskader de fører til, er det veldig varierende fra stoff til stoff, og det kommer veldig an på omfanget og hyppigheten på bruken. Vi anbefaler deg å ta for deg noen få stoffer (kanskje to) og sammenlikne dem. På våre sider om rusmidler finner du en oversikt over de viktigste stoffene med artikler og lenker til informasjon.Hvis du vil lese om hva som er felles for alle rusmidler og deres virknig i hjernen, anbefaler vi deg artikkelen Rusmidlenes virkning på hjernen fra Folkehelseinstituttet.

Hva kan enkeltpersonen gjøre for å forbedre helsen på dette området?
Hvis det er rusmiddelbruken som har forårsaket et helseproblem, er nok det å avstå fra å bruke rus et av de viktigste tiltakene for å bedre helsen. Men hva det består i, kommer helt an på hvilken situasjon den enkelte befinner seg i. Hvis man har ligget under for et langvarig misbruk av f.eks. heroin eller brennevin, er det et helt annet utgangspunkt enn hvis man f.eks. har brukt cannabis over en kortere periode. Når det gjelder helsesituasjonen er det nå en gang slik at det som er sunt, er sunt. Det er ingen forskjell på hva som er sunt for en rusmisbruker og hva som er sunt for en som ikke bruker rusmidler. Sunn mat, fysiske aktiviteter, en jobb man liker, venner, familie, et spennende kjærlighetsliv med en fin partner, kanskje en hund eller en kanin, litt ekstra penger til å reise på ferie, morsomme kulturelle opplevelser – slike ting er med på å forbedre helsen hos de fleste mennesker.

Hva kan samfunnet gjøre for å forbedre helsen på dette området?
Samfunnet jobber med dette på flere måter. Vi kan nevne to. Den ene handler om forebygging, f.eks. gjennom ruspolitikken vi fører. Den andre handler om ulike behandlingstiltak rettet mot de som (mis)bruker rusmidler.  Når det gjelder forebygging, kan du ha nytte av å se på sidene forebygging.no. Der finner du blant annet en lenke til forkningsutgivelsen Rusmidler i Norge 2014. På sidene til forebygging, finner du også en gjennomgang av ulike former for behandling i Norge.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.