Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Rus og selvbildet

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hva har rus og selvbilde med hverandre å gjøre?
Kvinne, 14 år fra Akershus


Vi vet ikke hvorfor du spør om dette. Det sier du ikke noe om. Hvis du tenker på deg selv og ditt eget selvbilde, trenger vi mer informasjon for å svare deg. Vårt svar tar derfor utgangspunkt i at du har en oppgave eller et prosjekt på skolen om rus og selvbildet.

Det er en omfattende problemstilling du tar opp. Disse tingene kan man skrive tykke bøker om. Vi kan jo ikke gå så langt inn i temaet at det blir en bok. Fordi spørsmålet ditt egentlig er ganske komplisert, blir svaret også det. Derfor kan det hende du trenger litt hjelp fra en voksen på noen deler av svaret.

(Mis)bruk av rusmidler kan påvirke selvbildet, det er nok de fleste enige om. Det er naturlig å tenke at (mis)bruk av rusmidler har en negativ innvirkning på selvbildet. Men det er noe litt merkelig med hvordan dette skjer. Det er noe paradoksalt. Hva betyr det? Et paradoks er en uttalelse som gir inntrykk av å være selvmotsigende, men som ved nærmere ettertanke viser seg å inneholde en sannhet. (Paradoks/paradoksal er kanskje litt vanskelig ord, men du kan spørre en forelder/foresatt eller lærer om dette hvis du ikke forstår helt.)

Paradokset er følgende: Rus kan føre til dårligere selvbilde fordi rus kan føre til bedre selvbilde. Selvbildet blir dårligere fordi det blir bedre??? Det høres merkelig ut, men sånn er det ofte. Grunnen til at det er sånn, har å gjøre med forskjellen mellom korttidsvirkninger og langtidsvirkninger av rusmidler. Korttidsvirkningene er de positive sidene ved rusen, f.eks. hvis man drikker vin eller øl til maten og blir i bedre humør, mer selvsikker, får mindre hemninger osv. Langtidsvirkningene er ikke rusen, men virkningene bruken har på vår mentale og fysiske helse over tid. F.eks. hvis man drikker mye i mange år kan man få problemer med både den fysiske og den mentale helsen. Et annet eksempel: Hvis man tar amfetamin, kan det gi følelsen av at man er nesten uovervinnelig, man får veldig stor tro på egne ferdigheter og føler seg som «en konge». Selvbildet blir urealistisk høyt. Det kan igjen føre til at man får lyst til å gjøre det igjen og igjen. Men på et eller annet tidspunkt ender dette med at man får et rusproblem, man blir avhengig. Og da blir selvbildet dårlig når man ikke har tatt amfetamin. Og man begynner å tenke «dette er ikke bra for meg, jeg vil slutte». Men det er ikke lett å slutte. Derfor fortsetter man å bruke det – selv om man egentlig ikke vil det selv. Da blir selvbildet enda dårligere; man sier til seg selv «jeg vil egentlig ikke bruke amfetamin, men jeg klarer ikke å slutte, jeg har ikke kontroll, jeg er svak.»

Noen rusmidler kan ha en rusvirkning – korttidsvirkning – som direkte kan påvirke selvfølelsen. Dette er i hovedsk rusmidler med hallusinogene virkninger. Hallusinogene virkninger betyr at sanseinntrykk og følelser og tanker blir forvrengt. man kan f.eks. ha syns- og hørselsillusjoner, sanseendringer, vrangforestillinger eller overdrevent sterke følelser. Eksempler på slike rusmidler er LSD, fleinsopp, ecstasy og cannabis (hasj/marihuana). Et eksempel: en person som ruser seg på cannabis vil de første gangene få en temmelig sterk hallusinogen effekt. Denne kan oppleves på ulike måter. Noen synes det er en veldig behagelig virkning: man føler at man forstår ting på en annen måte, tankene blir klare og sanseinntrykkene oppleves sterke og behagelige. Men det kan også slå den andre veien – faltisk er det ganske vanlig. Da føler vedkommende seg forfulgt og redd, man får angst, paranoia og kan bli deprimert. kort sagt, man får et helt elendig selvbilde.

Vi håper dette svaret har gitt deg lit å tenke på når det gjelder rus og selvbildet.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.