Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Hva skal jeg gjøre?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Jeg er ei jente på 21 år, og har en kjæreste som tidligere har røyket marihuana(tror det skrives sånn). Dette er noe jeg virkelig ikke liker, og dette har jeg sagt til han. Han sier til meg at han ikke har røyket dette siden vi ble sammen, men jeg klarer ikke å tro på han. Når jeg tar opp dette med han så blir han nesten irritert. Han argumenterer med at dette ikke er noe skadelig på noen måte og at det er mer ufarlig enn å røyke vanlige sigaretter. Det er nettopp disse argumentene som gjør meg bekymret. Jeg er redd for at han gjør dette i skjul sammen med kompisen sin. Jeg jobber selv i helsevesenet, og har alltid vært sterkt i mot misbruk av narkotiske stoffer. Jeg kuttet til og med ut min beste venninne pga at hun misbrukte hasj på fester pga min jobbstilling. Jeg er nesten redd for at jeg er nødt til å ende forholdet pga denne grunnen, selv om jeg elsker alt annet ved han. Vi har vært sammen i 1 og 1/2 år nå. Hva skal jeg gjøre for å få han til å slutte helt?
Kvinne, 21 år fra


Du har en kjæreste som tidligere har røyket marihuana. Han sier at han ikke gjør det mer, men du klarer ikke å tro på han, og du er redd for at han gjør det i skjul. Han blir irritert når du tar det opp med han, og han argumenterer da for at cannabis ikke er skadelig. Du lurer på hva du kan gjøre for å få han til å slutte helt. Nå er det dessverre slik at det å få noen til å slutte med cannabis ikke er så enkelt, og slik vi forstår deg er du heller ikke sikker på at han faktisk gjør det lenger. Hvis det er sant at han har sluttet bør du kanskje godta at han har andre meninger enn deg om hvorvidt cannabis er skadelig eller ikke, og bare være glad for at han ikke lenger røyker. Hvis du er sikker på at han fortsatt røyker er det nok ikke så mye du kan gjøre med det annet enn å forsøke å snakke med han igjen.

Det er mange unge som eksperimenterer med cannabis, og noen mer enn andre. Ofte oppdaterer de seg om eventuelle virkninger og skadevirkninger på internett, og der finnes det mange undersøkelser som sier at hasj ikke nødvendigvis er så skadelig. Noen hevder at informasjonsmateriale som viser til at hasj er skadelig kun er propaganda fra myndighetenes side med det mål å legitimere forbudet mot cannabis. Dette kan gjøre det svært vanskelig å overbevise om at «du må slutte med cannabis fordi det er farlig». Ofte utvikler slike samtaler seg til diskusjoner hvor begge parter prøver å overbevise den andre om at de har rett, og ingen tar ordentlig innover seg det den andre sier. I tilegg er det vanlig at den som røyker cannabis føler seg angrepet, og dermed går i forsvar under samtalen. Argumeneter som «det er ikke så farlig» og «jeg har full kontroll, jeg kan slutte når jeg vil» blir ofte brukt i slike sammenhenger. Faren med en samtale som utvikler seg på denne måten er at personen som går i forsvar etterhvert kjøper sine egne argumenter og ender opp med å tro enda mer på at cannabis ikke er farlig, og at h*n har full kontroll. På bakgrunn av det har det blitt utarbeidet noen tips for hvordan snakke med noen om deres cannabisbruk:

 • Vær rolig når du snakker med personen, og ikke vær urimelig.
 • Spør personen om hans/hennes cannabisbruk i stedet for å komme med antakelser.
 • Når personen er ferdig med å snakke, gjenta det han/hun har sagt (slik du har forstått det) så han/hun kan få sjansen til å rette opp eventuelle misforståelser.
 • Snakk konkret om personens handlinger, heller enn å snakke om hans/hennes personlighet/karakter.
 • Bruk uttallelser som begynner med «jeg» heller enn uttallelser som begynner med «du». F.eks.: “Jeg opplever at jeg blir bekymret/sint/frustrert når du….» i stedet for: “Du gjør meg bekymret/sint/frustrert…»
 • Hold deg til saken, nemlig personens cannabisbruk. Ikke bli dratt inn i krangler eller diskusjoner om andre tema.
 • Ikke kritiser personens cannabisbruk.
 • Prøv å unngå betegnelser som «narkoman», «hasjvrak» eller andre negative beskrivelser av personen.

Hva hvis personen ikke er villig til å endre seg?

 • Unngå negative tilnærminger som skaper skyldfølelse, slik som straffeprekner/moralisering. Dette bidrar sjelden til endring.
 • Unngå forsøk på å kontrollere personen ved bestikkelser, sutring/syting, trusler, gråt o.l.
 • Ikke bruk cannabis eller andre stoffer sammen med personen.
 • Ikke ta over ansvaret for personens plikter.
 • Ikke lag unnskyldninger eller dekk over for personen.
 • Ikke nekt personen grunnleggende behov som mat, klær og husly (men gi ham/henne heller ikke penger til det).

Utover å forsøke å snakke med kjæresten din, og å få han til å reflektere over konsekvensene av hans valg (ikke fall for fristelsen ved å fortelle han om konsekvensene, la han få tenke dem ut selv), er det svært begrenset hva du kan gjøre. Han er tross alt voksen og bestemmer over eget liv. Du kan stille krav til hva slags forhold du vil ha, men han bestemmer selv om han er enig med deg.  Hvis han etterhvert bestemmer seg for at han vil slutte anbefaler vi dere å gå gjennom hasjguiden sammen med han. Der får dere gode tips om hvordan han kan forberede seg på det å slutte, samt tiden etterpå.

Hvis han ikke vil slutte kan det hende at du må ta et valg. Vi skjønner at det er vanskelig, men kanskje du kan sette opp en liste med for- og imot argumenter for at dere skal fortsette å være sammen? En slik liste kan gi deg litt bedre oversikt over hva du føler. Vi tenker også at det kan være lurt for deg å gruble litt over hva slags forhold du egentlig vil ha, og hvorvidt din nåværende kjæreste kan innfri disse ønskene. Vi tror ikke nødvendigvis at det finnes noen som kan innfri absolutt alle ønsker om drømmemannen, men hvis et forhold skal ha en sjanse i det lange løp bør jo kjæresten være litt i nærheten av idealet. Hvis du trenger å prate med noen om dette er du velkommen til å ringe oss hver dag 11-19, eller du kan chatte med oss på hverdager 14-17.

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.