Å slutte med hasj kan være vanskelig. Kanskje fordi du fortsatt liker mye ved det, og ikke er helt sikker på om du faktisk vil slutte, eller kanskje du har blitt avhengig og kjenner at det er ubehagelig å være uten. At vennene dine røyker og ikke har spesielt lyst til å slutte, gjør ikke saken bedre. Her kan du finne informasjon og tips dersom du vurderer å slutte å røyke hasj.
Vil jeg virkelig slutte?
Mange som bruker hasj og har tanker om å slutte, har også mange argumenter for ikke å slutte. Det kalles ambivalens. Om du har tanker om å slutte, så er det sannsynligvis fordi du har opplevd at bruken har fått konsekvenser for deg.
Det kan være nyttig å tenke gjennom fordeler og ulemper ved å ruse seg.
Praktiske råd når du skal slutte
- Legg en plan når du skal slutte. Vurder om du ønsker en pause, gradvis nedtrapping eller å slutte helt. Tenk gjennom tidligere slutteforsøk du har hatt og hvordan dette gikk. Hva fungerte da? Hva gjorde du dagene før du sluttet? Kan du gjøre noe av det samme nå? Hva er det lurt å endre på?
- Skriv ned fordeler og ulemper ved å bruke cannabis. Hvilken side av vektskålen veier tyngst for deg? Hva er ulempene ved å slutte, og hva er fordelene ved å slutte nå?
- Forplikt deg til å slutte (skriv det ned, fortell en god venn om det).
- Det anbefales å kvitte seg med alt du har av cannabis hjemme og ikke kjøpe inn noe mer. Fjern også alt brukerutstyr. Ikke glem steder der du kan ha gjemt bort noe.
- Slett telefonnummer til din / dine dealer/e.
- Planlegg den første uka du skal være uten cannabis. Forsøk å lage en avtale hver dag.
- Skriv ned situasjoner du kan møte på de første dagene som utgjør risiko for sprekk. Er det tider på døgnet det er vanskeligere for deg å være uten cannabis? Forsøk å planlegge en aktivitet, avtale eller noe som kan distrahere deg på disse tidene.
- Drikk mye vann og forsøk å spise jevnt gjennom dagene i forkant og i løpet av sluttperioden. Slik opprettholder du et stabilt blodsukker, noe som har en god effekt på humøret. Om du blir sulten vil du lett kjenne på sug etter noe, og da også vanen med å røyke.
- Har du en interesse eller hobby? Kan du benytte anledningen til å komme i gang med noe du er nysgjerrig på? Ofte vil du kunne kjenne på kjedsomhet og tomhet de første ukene etter å ha sluttet, og en interesse vil kunne hjelpe deg med å fylle dagene og tiden du før brukte på å røyke.
- Det å slutte med cannabis kan for noen være som å gi opp en nær venn. Oppsøk derfor nye gode opplevelser og aktiviteter som kan fylle tomrommet.
- Helger oppleves ofte som ekstra utfordrende når man har sluttet. Planlegg den første helgen din. Unngå å være er alene om du kan.
- Skaff deg gjerne en notatblokk eller dagbok. Det kan være nyttig å skrive ned tanker, følelser og grunner til at du vil slutte. Dette kan også sette i gang motivasjon til å starte slutteprosessen.
- Har du en venn som er i samme situasjon som deg? For noen er det lettere å komme i gang med endringen dersom de har noen å komme i gang sammen med.
- Å omgås venner som bruker cannabis kan være utfordrende de første ukene etter røykeslutt. Kan du ta en «pause» fra disse vennene i den mest utfordrende startfasen av endringen?
- Endre på rutiner, og lag noen nye. For eksempel kan du stå opp til et annet tidspunkt, endre på rekkefølgen av morgenrutiner, eller høre på radioen fremfor å lese på nettet. Om kvelden kan du lufte på soverommet, ta en varm dusj, skifte sengetøy, sette på beroligende musikk, og gjøre andre ting enn du pleier før du skal sove. Dette kan bryte opp forbindelsen mellom røykevanen og daglige gjøremål f.eks. det å røyke før du skal sove. Slik kan kroppen knytte nye assosiasjoner til faste rutiner.
- Bestem deg for en sluttdato. Marker datoen i kalender, telefonen din eller lignende.
- Noen trenger å trappe ned cannabisbruken før de setter en endelig sluttdato. Hva tror du vil fungere best for deg, og hva har fungert tidligere? Ved gradvis nedtrapping kan du bestemme deg for en sluttdato litt frem i tid, og redusere innenfor en tidsramme. Lag en plan for nedtrapping. Er det noen tider på døgnet du vil kutte ut jointen, for eksempel på morgenen? Hvilke jointer opplever du at du må ha og hvilke kan du kutte ut med en gang? Kan du ha noen cannabisfrie dager i løpet av uka?
Risikosituasjoner og triggere
Tenk gjennom disse spørsmålene og skriv gjerne ned stikkord om hva som innebærer en risiko for deg. Da har du en oversikt over hva som trigger deg, en beredskapsplan og forslag klare til hva du kan gjøre når du blir utfordret. Se også på triggerdagboken i appen, for å få oversikt over hva som hjelper deg i situasjoner du kjenner sug.
- Hvilke situasjoner innebærer en risiko for meg?
- Hvilke følelser kan trigge lysten til å bruke cannabis?
- Strategi : Hvordan kan jeg håndtere disse følelsene og situasjonene?
- Hvilke situasjoner kan jeg unngå?
- Hvilke er uunngåelige for meg?
- Hvordan kan jeg møte disse?
Strategier når jeg skal slutte
Det er viktig å lage strategier som kan hjelpe deg i slutteprosessen. Når du vet hva som er vanlige utfordringer i slutteprosessen, kan du forberede deg bedre. Du kan hele tiden ligge litt i forkant, og det er en styrke!
- Det er vanlig å oppleve noe ubehag og fysiske abstinenssymptomer når man slutter med langvarig cannabisbruk. Hva du tror vil hjelpe deg til å håndtere dette?
- Skriv ned en oversikt over realistiske og konkrete strategier til den første uka etter at du har sluttet. Fungerte strategiene dine?
- Hva har fungert for deg tidligere når du har hatt pauser i bruken din?
- Har du opplevd utfordringer på andre områder i livet ditt og gjort konkrete ting da som har hjulpet deg? Kan du gjøre noe av det samme nå?
- Hva tror du vil være bra for deg nå?
Eksempler på strategier:
- Jogge en gang i uka
- Gå på cafe med en venn
- Få besøk / dra på besøk (aktivisere meg selv)
- Ringe en venn (få støtte)
- Tenke konsekvenser og fokusere på hvorfor jeg vil slutte når suget komme
- Starte med en fritidsaktivitet
- Slette telefonnummer til dealer
- Være tydelig med venner om at jeg har sluttet
- Gi meg selv en liten belønning hver dag (en kopp te, sjokolade, god middag, spare til massasje, spare til noe jeg ønsker meg)
- planlegge en ferie (belønne meg selv med penger jeg sparer ved å ha sluttet)
- Ta en varm dusj (god rutine før jeg skal sove om kvelden)
- Være snill, god og støttende med meg selv
- Yoga (bra for søvn, roe ned stressende tanker og følelser)
- NADA akupunktur (kan lindre abstinensplager og bedre søvnen)
Hva nå? Informasjon og tips til steder å få hjelp.
- Hasjguiden er en guide utviklet for deg som ønsker å slutte å røyke hasj. Print ut denne og bruk den flittig. Det er denne guiden som brukes i hasjavvenningsprogrammer.
- På rushjelp.no kan du ta en test som gjør det enklere for deg å finne ut om måten du bruker hasj på medfører en risiko. Du kan også følge et selvhjelpsprogram/kurs som kan hjelpe deg å slutte eller kutte ned din hasjbruk.
Om du føler du trenger hjelp og oppfølging, undersøk om det finnes hasjavvenningsprogram i din kommune.
- Du kan lese mer om Hasjavvenning (HAP) her. Her finner du også kontaktinformasjon.
- Du kan lese mer om Ut av Tåka her. Her finner du også kontaktinformasjon.
- Du kan finne din nærmeste helsestasjon her. De har informasjon om tilbud i ditt distrikt.
Kilde: Uteseksjonen i Oslo, hasjavvenningsteamet.