Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Kva er rus

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Kva er rus og narkotika?


Hva er rus?

Det er grovt sett to måter å beskrive hva rus er. 1) Rus = den virknigen som oppstår når man tilfører kroppen et rusmiddel 2) Rus = opplevelser og følelser som oppstår uten at vi har tilført kroppen noe. I den siste kategorien finner man opplevelser som fremkaller rusfølelse uten rusmidler. Det kan f.eks. være handlinger som fallskjermhopping, vannski eller sex, eller tilstander som forelskelse eller meditasjon.

Når du spør om rus og narkotika, antar vi at du lurer på den første betydningen av ordet rus.

All rus endrer bevisstheten ved at en substans virker på visse områder av hjernen, nærmere bestemt det vi kaller «belønningssystemet». Rusmidler har veldig mange ulike virkninger, men de har også en del ting til felles. Etter inntak fører rusmidler til følgende:

  • Følelse av velvære 
  • Svekket konsentrasjon 
  • Nedsatt hukommelse og innlæring 
  • Nedsatt kritisk sans / økt impulsivitet 
  • Feilkontrollen svekkes. Feilkontroll er en hjernefunksjon som påser at det er samsvar mellom det man har tenkt å gjøre og det man utfører.

Inntak av rusmidler gir en umiddelbar velværefølelse, samtidig som konsentrasjon, hukommelse og andre hjernefunksjoner svekkes. En blir mer impulsiv og evnen til å gjøre en kritisk vurdering avtar. Gjentatt rusmiddelbruk kan føre til avhengighet. Hvis du vil lese mer, anbefaler vi deg Rusmidlenes virkning på hjernen – faktaark (Folkehelseinstituttet). Hvis du vil lese mer om hvordan de enkelte rusmidlene virker, kan du se på våre brosjyrer om de vanligste rusmidlene og/eller på våre sider Fakta om ulike rusmidler.

Hva er narkotika?

Ordet narkotika kommer, som mange andre fremmedord, fra gresk. «Narkotika» er det samme ordet som narkose, narkosis, som betyr ‘dyp søvn’. I utgangspunktet ble ordet brukt om tørket plantesaft fra opiumsplanten. Begrepet narkotika har senere fått utvidet betydning og dekker stoffer med svært ulik virkning. I dagligtalen, i media, når læreren din, politiet, foreldrene dine osv. snakker om narkotika, mener de alle stoffer som står på narkotikalisten. Det er hundrevis av stoffer og varianter. Du kan lese om dette på Forskrift om narkotika (narkotikaforskriften). På den lenken finner du mange paragrafer (§) og definisjoner, og du finner også hele listen over alle stoffene.

PS: Vi vet ikke hvor gammel du er, men hvis det er vanskelig å forstå artiklene vi legger ved, kan du spørre en voksen eller en eldre ungdom.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.