Benzodiazepiner

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Jeg har tatt Vival sammenhengende i 3 mnd. Jeg har i utgangspunktet en kraftig angslidelse, er anbefalt medinsiner, men reagerer så dårlig på C-preparater at ikke går på medisiner, vanligvis. På grunn av endringer i livssituasjon, har jeg tatt Vival nå, for å greie å få gjort en del praktiske ting som var nødvendige. Jeg er fortsatt svært stresset men har fått gjort det jeg må, og vil seponere Vival, siden jeg har gått på det langt lengre en det som er anbefalt. Jeg har tatt 2,5-5mg, per døgn, unntaksvis 10mg. Er dette lave nok doser til at jeg kan gå av på dagen uten videre abstinenser, eller bør jeg trappe ned? Hvor fort kan jeg gå ned-av i såfall? Jeg er ganske liten, 50 kg ca.
Kvinne, 35 år


Det er bra du føler at du har fått hjelp med Vival. Og enda bedre at du planlegger å seponere det. Såvidt vi kan forstå, er dette ikke noe du får av lege? I såfall, husk at vi ikke er helsepersonell, men gir deg generelle råd ut fra det vi kan om benzodiazepiner, virkniger, virketid og abstinenser. Hvis du får det av legen, bør du konferere med henne/han. (I såfall, vis til det svaret vi gir, og hør om h*n synes det virker som en OK plan.)

Hvor fort du bør/kan gå av kommer litt an på hvor mye abstinens/ettervirkninger du føler deg i stand til å «tåle.» Det er ikke veldig store mengder du har brukt, men uansett er det lurt å trappe litt ned før du slutter helt. Med tanke på at du har brukt det i tre måneder, og generelt i det store bildet, er det ikke noe i veien for å bruke 3-4 uker på det. Da har du også muligheten til å prøve deg litt frem. Det er viktig å være klar over at diazepam har lang virketid,og derfor tar det noen døgn etter siste inntak før abstinensene setter inn. Diazepam kan sitte mange døgn i blodet før det er helt ute, og ettervirkninger/abstinenser kan oppleves i lengre tid etter det også. Derfor er det vitkig å bruke tid så du er på en lavest mulig mengde før du slutter helt. Det er også derfor vi har foreslått annehver og tredje hver dag som en del av planen.

Her er et forslag til en plan. Prøve 2,5 mg i døgnet en uke (uke 1, enten en uke fra du får dette svaret, eller ut denne uka hvis du er klar for å komme raskere i gang). Deretter 1,25 mg i døgnet en uke (uke 2). Da er du nede i såpass små mengder at du kan prøve deg med en kvart pille (eller 1-1,25mg) annenhver dag (uke 3). Deretter kan du enten stoppe helt, eller ta en kvart pille (eller 1-1,25mg) hver tredje dag (uke 4). Dette vil gi deg en minst mulig ubehagelig nedtrapping. Du kan selvsagt gjøre det raskere (eller saktere) alt etter som hvor god tid du har og tilgangen på medisinene. Men da har du i alle fall en nedtrappingsplan du kan bruke.

Når det gjelder abstinenser og ubehag, kan det oppleves veldig ulikt for folk. Det er helt naturlig, og det har å gjøre med at avhengighet – og derfor også abstinenser – ikke bare er fysik betinget, men også en psykisk/mental tilstand. Det kan være veldig viktig å ha noen som hjelper deg. Vi håper du har det. Det kan være veldig bra å ha støtte, oppmuntring og forståelse fra noen som står deg nær, og som vet hva du skal gjennom. Denne personen kan også fungere som «sykepleier», og være den som deler/posjonerer ut medisin til deg (det kan være vanskelig å posjonere ut selv/holde seg til planen). En annen fordel med å ha noen som støtte, er at denne personen kan gjøre det enklere for deg ved å stelle litt i hjemmet, lage mat (forsøk å spise og drikke så mye du bare klarer, særlig mye næringsrik drikke er viktig), vakse klær, bytte sengetøy osv.

Du vil sannsynligvis kjenne noen fysiske reaksjoner som uro, svette, dårlig appetitt, søvnvansker o.l. I en slik fase kan det være godt å ha noen å snakke åpent med. Og har du noen hos deg, kan denne personen også gi deg massasje mot ømme muskler o.l. Oljebad med påfølgende massasje kan f.eks. være lindrende. Angst og uro er jo en del av abstinensene, og det kan muligens bli vanskelig for deg å kjenne forskjell på hva som er den underliggende angst som du behandlet med diazepam, og hva som er abstinenser. Vær også forberedt på at det går opp og ned. Det er sjelden slik at man går fra å være abstinent til frisk fra en dag til en annen. Mer vanlig er det at noen dager er litt bedre enn andre. Men etter noen uker vil du merke at du er stabilt i bedre form.

Hvis du ikke har noen, eller ikke ønsker å dele dette med noen, kan du snakke med oss. Vi har åpent alle dager fra 11-19. Håper dette var til litt hjelp for deg; vi ønsker deg alt godt og håper du klarer å gjennomføre nedtrappingen.

Til slutt. Vi nevnte at avhengighet og abstinenser delvis er psykisk/mental tilstand. Særlig senabstinenser, som kan vedvare en tid, kan behandles alternativt uten medikamenter. Vi anbefaler deg å kikke litt på disse lenkene hvor du blant annet kan lese om akupunktur som alternativ absitinensbehandling.

Øreakupunktur hjelper mot rusproblemer.

Retretten – hjelp til videre hjelp.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.