Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Alkoholiker

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Jeg tror min rom kamerat drikker mye. Alltid sett det er øl i kjøleskapet, men har nå begynt å telle over flere ganger om dagen. Han drikker minimum 10 øl om dagen. 90-100 enhenter med øl i uken. dvs 1800 kr i uken. All drikking foregårs asosialt, dvs hjemme alene foran tv eller tv spill. Han var sykemeldt men nå frisk meldt til å søke jobber. Drikker han for mye? Hvor skadelig er dette forbruket for han? Hva gjør jeg for å hjelpe han?
Mann, 35 år


Drikker han for mye?

Svaret på dette kommer selvsagtt an på hva du legger i «for mye». Din kamerat har et meget høyt alkoholforbruk, ja. Folkehelseinstituttets anbefalinger tilsier at menn som drikker mer enn ca 15-20 enheter alkohol i uka har et potensielt skadelig forbruk. Kameraten din ligger skyhøyt over det (omtrent 5 ganger høyere).

Hvor skadelig er dette forbruket for han?

Langvarig høyt alkoholforbruk øker risikoen for utvikling av sykdommer i hjernen og nervesystemet, leversykdommer, betennelse i bukspyttkjertelen, økt blodtrykk, blødninger (særlig i fordøyelsesorganene), hjerneslag, enkelte former for kreft, samt fosterskader. Risikoen for leverskade synes først å øke ved daglig inntak på rundt 2-3 alkoholenheter (1 alkoholenhet tilsvarer for eksempel 1 glass vin eller 1 drink). For gravide kvinner kan selv små, gjentatte inntak være tilstrekkelig til å skade fosteret.

Større alkoholinntak kan hemme immunforsvaret slik at man blir mer mottakelig for infeksjoner.

Personer som drikker mye og ofte vil være mer utsatt for ulykker.

Etter lengre tids drikking kan det oppstå toleranse, det vil si at man må drikke større mengder for å oppnå samme effekt. Toleranseutviklingen og de akutte abstinensplagene vil forsvinne dersom man er avholdende noen uker. Ved meget langvarig bruk kan man derimot plutselig begynne å reagere uventet sterkt på små mengder alkohol. Dette kan skyldes alvorlige skader på lever og hjerne.

Her kan du lese mer om virkninger av alkohol (Folkehelseinstituttet har også mye annen informasjon om alkohol).

Hva gjør jeg for å hjelpe han?

Ta en prat med ham og hør hva han selv tenker om situasjonen. kanskje du kan motivere ham til å drikke mindre, eller kutte det helt ut. Du kan foreslå andre aktiviteter enn å drikke foran skjermen. Det er ikke sikkert han har noe behov for å endre drikkemønsteret sitt. Men hvis han har lyst til å vurdere en endring, kan dere f.eks. begynne med å ta en test på websiden Rushjelp.no (her finner han også selvhjelpsprogrammer for å slutte). han kan også kontakte AA eller De norske lenker. Hvis han ønsker samtaler, avrusning eller annen form for behandling, kan han få henvisning fra sin fastlege eller fra NAV.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.