Mirtazapin i kombination med alkohol

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hej, jag har vid några tillfällen fått kraftigt förstärka alkohol- eller medicinrus i samband med att jag intagit 30 mg Mirtazapin Teva. Medicinen har ordinerats mot sömnproblem och i svenska FASS kan man läsa att en av de biverkningar Mirtazapin ger är dåsighet, med andra ord precis den bieffekt läkaren erftersträvat att jag ska få genom medicineringen. Det står också i FASS att Mirtazapin kan potentiera den sedativa effekten av alkohol, vilket jag ansåg bara vara en fördel. Av vårdpersonal hade jag fått information om att det var helt ok att dricka alkohol. Men nu läser jag på doktordelen av FASS att kombinationen SSRI-preparat och alkohol kan ge upphov till många bieffekter, bland annat aggressivt beteende och bizarra uppträdanden eftersom medicin och alkohol kan potentera varandras negativa egenskaper. Det var kanske sådant jag har drabbats av vid några tillfällen, då jag även fått en blackout. Jag vet att jag drack ett par glas vin innan personlighetsförändringen inträffade. Därefter tappar jag minnet och jag blev oaggressiv.
Det verkar som om jag mycket plötsligt fått ett oväntat kraftigt patalogiskt rus som jag inte varit medveten om på förhand och heller sedan inte kunnat kontrollera, utan antagligen fortsatt att dricka alkohol i större mängder. Jag har tidigare aldrig haft några sådana problem i samband med alkohol. Jag undrar vad ni känner till ang Mirtazapin Teva eller Remeron när det gäller misstänksamhet, irritabilitet, aggressivitet etc samt även vad medicinen i kombination med alkhol kan ge upphov till för slags oväntade effekter? Hur stora är riskerna? Det verkar som att det bland oss patienter finns en bristande kunskap – vi får helt enkelt inte del av all viktig information – och läkemedelsindustrin berättar inte korrekt om alla otrevliga bieffekter som kan uppstå, med eller utan alkohol.
Mann, 55 år fra


Det du lurer på er om vi har noe informasjon om kombinasjonen SSRI-preparater/antidepressive og alkohol. I mange av anbefalningene i felleskatalogen, står det at man bør unngå alkohol når man tar denne typen medikamenter. Hvorfor det er sånn antar vi at er fordi man kan få uheldige bivirkninger, blant annet at de forsterker hverandres sederende effekt, som du selv er inne på. At man blir irritabel, mistenksom og aggressiv av en slik kombinasjon, har vi ikke nok kunnskap om til å kunne uttale oss om. Det er rett og slett utenfor vårt kompetanseområdet. Men generelt er det slik at kombinasjonbruk av ulike rusmidler/medikamenter kan føre til en slik adferd. Det er også slik at man skal unngå alkohol når man tar enkelte medisiner fordi alkohol svekker virkningen av medikamentet. Vi anbefaler deg å snakke med utskrivende lege om dette.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.